SMRT GEORGEA FLOYDA

'Ako niste ljuti, niste obraćali pozornost': Deseci tisuća u Londonu prosvjedovali protiv rasizma

03.06.2020 u 18:49

Bionic
Reading

Više desetaka tisuća ljudi okupilo se u srijedu u središtu Londona uzvikujući 'nema pravde, nema mira, bez rasističke policije' i 'crni životi su važni' kako bi prosvjedovali protiv rasizma nakon smrti George Floyda u Minneapolisu.

Floyd je umro u MInneapolisu 25. travnja nakon što mu je bijeli policajac gotovo devet minuta klečao na vratu.

Njegova je smrt izazvala bijes u politički i rasno podijeljenim Sjedinjenim Državama pet mjeseci prije predsjedničkih izbora i oživjela prosvjede zbog policijskog ubijanja crnih Amerikanaca. Od tada su se prosvjedi protiv rasizma održali po cijelom svijetu, od Pariza do Nairobija.

U Hyde parku mnogi su prosvjednici nosili maske i bili obučeni u crveno a uzvikivali su 'George Floyd' i 'Crni životi su važni'. Neki prosvjednici su nosili transparente sa sloganima: 'Ujedinjeno Kraljevstvo nije nevino: manji rasist još je uvijek rasist', 'Rasizam je globalno pitanje' i 'Ako niste ljuti, niste obraćali pozornost'.

  • +2
Prosvjed u Londonu zbog smrti Georgea Floyda Izvor: Profimedia / Autor: Guy Bell/Shutterstock Editorial

Britanski premijer Boris Johnson u srijedu je rekao da su crni životi vrijedni i podržao je pravo na prosvjede uz poštivanje zakona i socijalne distance.

'Naravno da su crni životi važni i potpuno razumijem ljutnju, tugu koja se osjetila ne samo u Americi nego i po cijelom svijetu, kao i u našoj zemlji', rekao je u parlamentu.

Čelnik britanske policije rekao je da su zaprepašteni načinom na koji je Floyd izgubio život i nasiljem koje je uslijedilo u američkim gradovima no pozvao je potencijalne prosvjednike u Ujedinjenom Kraljevstvu da surađuju s policijom i podsjetio da su epidemiološke mjere još uvijek na snazi.