SUĐENJE GENERALIMA

Američki general zdušno branio Gotovinu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.09.2009 00:10
  • Objavljeno 31.08.2009 u 16:11
Ante Gotovina

Ante Gotovina

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Svoju je zadaću kao operativni zapovjednik general Ante Gotovina obavio iznimno dobro i zavidno uspješno, ocijenio je u ponedjeljak na Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu (ICTY), svjedočeći u postupku 'Gotovina, Čermak i Markač', umirovljeni general američke vojske Anthony Ray Jones koji je dao svoju procjenu sveukupnog djelovanja hrvatskoga generala

ZAGREB - Jones je svjedok vještak obrane generala Ante Gotovine s 36 godina vojne službe, od čega 10 godina na vrlo visokim položajima.

"Mislim da je učinio iznimno dobar posao..., ostvario ga je zavidno uspješno", rekao je Jones, priznajući da je bio vrlo radoznao te želio znati kako je to kada zapovjednik nema doktrinu, profesionalnu vojsku i stalnu podršku snaga, već uglavnom neobučene regrute i mladu vojsku koja nastaje u ratu.

"Gotovina je usmjerio svoje napore na ostvarenje strateških ciljeva zemlje, na vođenje ofenzive u svrhu oslobađanja teritorija, a na kraju i do omogućavanja potpisivanja Daytonskih sporazuma", ocijenio je Jones i opetovano ponovljao da Gotovina nije imao odgovornost za pozadinsko vođenje operacije, tj. uspostavu reda i civilne vlasti, iako je iz operativnog dnevnika vidljivo da je poduzeo nužne mjere za rješavanje disciplinskih problema.

"Oluja je bila samo neposredan, srednji cilj, između početnog i krajnjeg cilja. Iako je Knin bio vrlo vrijedan cilj, morao je prijeći crtu bojišnice i ići naprijed, a ne baviti se pozadinom", rekao je Jones, dodajući da je ofenziva najsloženija operacija jer ima dinamičnije komponente, te da treba puno toga unaprijed predvidjeti.

Iz dokumenata koje je dobio na uvid, kao i izvješća CIA-e, "Balkansko bojište", Jones je zaključio da je Gotovina znao da u HV-u postoji manjak dočasnika, da su snage slabo obučene.

"Imao je elemente na koje je mogao računati i one na koje nije mogao računati i naglašavao je pitanje discipline u svojim redovima", ustvrdio je Jones. Smatra važnim, kako je rekao, sagledati "Oluju" u kontekstu cijele ofenzive koja je započela operacijom Zima 1994. i trajala sve do operacije Južni potez u listopadu 1995.

Svjedok podsjeća da je nakon operacija u Glamoču i Bosanskom Grahovu, prije "Oluje", Gotovina tražio sastanak s Rahimom Adijem, načelnikom glavnog stožera, kako bi upozorio na probleme pljačke i paljevine, tražeći da se "striktno spriječe".

Na današnjem je ročištu Gotovinin branitelj Greg Kehoe prikazao već poznatu video snimku sa sastanka Gotovine sa svojim podčinjenima u Kninu 6. kolovoza 1995. na kojem izražava bijes i razočaranost zbog kaosa na oslobođenom području.

"Nije pozvao samo jednog ili dvojicu zapovjednika. Povukao je sve s terena da bi jasno čuli što se od njih očekuje", rekao je Jones koji je komentirao i drugu snimku na kojoj Gotovina objašnjava nastavak operacije.

Jones je podsjetio da je već 6. kolovoza sklopljen dogovor između Hrvatske i BiH o vojnoj suradnji nakon pobjede u "krajini" te o "popuni" 5. korpusa Armije BiH hrvatskim snagama, nakon čega Gotovina preuzima još veću odgovornost.

"Sada ima pod sobom vlastite snage i HVO, nalazi se izvan RH, a njegove postrojbe sastavljene su od tek 20 posto profesionalaca i 80 posto vojnih obveznika...jedan je od rijetkih koji je znao da će ishod cijele operacije utjecati na budućnost zemlje", kazao je Jones, te ocijenio da je iz brojnih zapovijedi vidljivo da se brinuo o disciplini i provedbi vojnostegovnog ponašanja.

Jones iza sebe ima 36 godina vojne službe. Više od osam godina je bio zapovjednik u ratu i miru. Ima iskustvo u Pentagonu. Služio je u prekomorskim operacijama u BiH i na Bliskom istoku. Također je bio načelnik stožera američke vojske u Europi, a bio je na čelu istrage o 5. korpusu u iračkom Abu Graibu i u više se navrata bavio pitanjem operativnog nivoa zapovijedanja. Predsjedao je i posebnim vojnim sudovima na kojima su procesuirana kaznena djela.

Za pisanje izvješća o ulozi Gotovine i operativnom nivou zapovjedanja, tj. ulozi zapovjednika i njegova osoblja, proučio je između 900 i 1000 stranica materijala.

U utorak će ga protuispitivati tužiteljstvo haaškog suda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi