UPITNE OVLASTI

Američki časnik tužio Obamu zbog 'nezakonitog udara' na ISIL

05.05.2016 u 19:22

Bionic
Reading

Satnik američke vojske Nathan Michael Smith podnio je tužbu protiv američkog predsjednika Baracka Obame zbog nezakonitosti vojne kampanje protiv tzv. Islamske države, piše The New York Times

'Molim sud da kaže predsjedniku kako on, prema rezoluciji o vojnim nadležnostima, treba od Kongresa dobiti odgovarajuće ovlasti da bi vodio rat protiv ISIL-a u Iraku i Siriji', stoji u satnikovoj tužbi.


Časnik američke vojske koji je služio u Kuvajtu izjavio je kako podržava borbu protiv ISIL-a te da islamističke militante smatra 'vojskom ubojica'. Međutim, Smith smatra da vojnu misiju u Iraku nije odobrio američki Kongres.
 
Podsjetimo, Obama je u nekoliko navrata izjavio da se kampanja protiv ISIL-a vodi u skladu s dokumentom Kongresa za borbu protiv Al Kaide, usvojenim nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. godine. Kritičari pak tvrde da sadašnja operacija izlazi iz okvira tog dokumenta.

Kako navodi list, administracija predsjednika Obame ranije je tražila od Kongresa odobrenje uporabe vojne sile protiv ISIL-a, ali zakonodavci nisu usvojili taj zahtjev. Međutim, oni su odobrili izdvajanje sredstava za borbu protiv militanata.