gastro diplomacija

Veleposlanica SAD-a skočila do Slunja na janjetinu. Isto su radili i kolege iz Srbije te BiH

24.03.2024 u 21:32

Bionic
Reading

Američka veleposlanica u Hrvatskoj Nathalie Rayes na svom je profilu na mreži X objavila video u kojemu je prikazala kako je po prvi puta probala janjetinu. Oduševljenje hrvatske publike mogla bi malo pomutiti činjenica da je, kako se čini, riječ o strategiji američke administracije, kod koje diplomacija očito ide kroz želudac

48-godišnja diplomatkinja u Hrvatsku je stigla krajem siječnja, a nedavno se pohvalila i kako je prvi puta probala štrukle. Potom je svoje pratitelje pitala da joj preporuče još neke hrvatske specijalitete koje bi mogla probati.

Predložili su joj janjetinu, a Reyes nije oklijevala, te je na povratku s Plitvičkih jezera, kao i brojni Hrvati, stala u jednom restoranu kod Slunja na staroj cesti prema moru. Naravno, dobila je i mladi luk, a cijela kombinacija ju je očito oduševila. 'Nije ni čudo što je tako popularna', rekla je Reyes u videu.

Sve bi to bilo maštovito da ovaj film već nismo gledali. Naime, bivši američki veleposlanik u Srbiji Anthony Godfrey, koji je služio State Departmentu kod naših istočnih susjeda od 2019. do 2022., odmah po dolasku u Beograd se raspištoljio te od pratitelja na istoj mreži zatražio preporuke gdje jesti u Srbiji.

Tijekom tri godine boravka u Srbiji, čini se, poslušao je veliku većinu preporuka, pa je tako kušao roštilj u Nišu, peglane kobasice u Pirotu i kultni novosadski indeks sendvič, koji je naručio i kupio na kiosku.

Srpski mediji nadmetali su se naslovima poput 'Gdje mu stane' ili 'Godfrey pustoši srpske restorane', a svojim razmetanjem ljubavlju prema srpskoj kuhinji uspio je i iznervirati pojedine domaće političare, poput Vesne Pešić, bivše oporbene liderice iz vremena Miloševića, svojedobno i veleposlanice u Meksiku. Ona ga je zbog čestih objava masnih srpskih specijaliteta blokirala na Twitteru.

Ipak, vidljiva je razlika u pristupu Godfreya i Reyes domaćim specijalitetima - dok je veleposlanik u Srbiji svoje istraživanje lokalne gastronomije bilježio odjeven u sakoe i kravate, sportski odjevena Reyes djeluje puno spontanije i ne libi se jesti janjetinu rukama.

Tezi da je riječ o razrađenoj diplomatskoj taktici umiljavanja domaćoj publici kroz želudac ide u prilog i akcija bivšeg američkog veleposlanika u BiH Erica Nelsona, koji je u Sarajevu stolovao u istom periodu kad i Godfrey u Beogradu. On, doduše, nije pustošio restorane, ali je 2020. pripremao bosanski specijalitet čimbur uz pomoć namirnica koje su proizvele lokalne farme u sklopu kampanje koju je financirao USAid.

Zanimljivo je da su i Godfrey i Nelson veleposlanici koje je postavio Donald Trump, dok je Reyes u Zagreb stigla odlukom Joea Bidena. Neke stvari se, po svemu sudeći, u State Departmentu nikad ne mijenjaju.