odmak od trumpa

Američka potpredsjednica odlazi u prvi inozemni posjet: U Gvatemali i Meksiku demonstrirat će drugačiju Bidenovu imigracijsku politiku

06.06.2021 u 12:47

Bionic
Reading

Američka potpredsjednica Kamala Harris posjetit će Gvatemalu i Meksiko sljedeći tjedan, donoseći poruku nade regiji koju je snažno pogodila pandemija koronavirusa i koja je izvor većine migranata bez dokumenata koji žele ući u SAD.

Harris će ovo biti prvo putovanje u inozemstvo otkad je postala zamjenica predsjednika Joea Bidena, a cilje posjeta je rješavanje temeljnih uzroka migracija iz Gvatemale i Meksika, jednog od najtežih problema s kojima se suočava Bijela kuća.

"Moramo dati ljudima osjećaj nade da je pomoć na putu i da će, ako ostanu, stvari krenuti na bolje", rekla je Harris koju je Biden u ožujku zadužio da vodi diplomatske napore po tom pitanju.

Harris putuje u nedjelju u Gvatemalu gdje će se u ponedjeljak sastati s predsjednikom Alejandrom Giammatteijem.

U utorak ima zakazan sastanak s meksičkim predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom.

Prema navodima njezinog tima, Harris također planira sastanak s vođama zajednice, poslovnim čelnicima i predstavnicima radnika.

Potpredsjednica Harris je rekla kako se nada da će imati "vrlo otvorene i iskrene razgovore" o korupciji, kriminalu i nasilju.

Zadržavanje putnika bez dokumenata, uključujući maloljetnike bez pratnje, duž američko-meksičke granice doseglo je 15-godišnji rekord u travnju, a presretnuto je gotovo 180.000 ljudi.

Više od 80 posto njih dolazi iz Meksika ili takozvanog Sjevernog trokuta koji čine Gvatemala, Honduras i Salvador.

Jedna od tema razgovora vrlo vjerojatno će biti i američka donacija cjepiva protiv koronavirusa regiji.

Harris je već telefonski razgovarala o tome s Giammatteijem i Lopezom Obradorom u četvrtak, netom prije nego što je Biden najavio isporuku prve serije od šest milijuna doza koja će se distribuirati u Srednjoj Americi i na Karibima kroz globalni program Covax, kao i druge koje će poslati izravno iz Washingtona u partnerske zemlje poput Meksika.

Za stručnjakinju za sigurnost i demokraciju Rebeccu Bill Chavez "stvarno jamčenje" broja doza namijenjenih Sjevernom trokutu bilo bi "jedan vrlo pozitivan ishod" ovog putovanja potpredsjednice Harris.

Još jedna potencijalna tema je mogućnost dodjele Privremenog zaštićenog statusa (TPS) Gvatemalcima koji žive u SAD-u, što bi im omogućilo da legalno rade.

A u Meksiku bi se moglo razgovarati o okončanju Trumpove koronavirusne politike koja omogućava trenutačnu deportaciju migranata bez dokumenata, čak i onih koji stižu tražeći azil.

Putovanje potpredsjednice u Srednju Ameriku dio je obećanja Bidenove administracije o humanijoj imigracijskoj politici, za razliku od tvrdog pristupa koji je bio zauzeo bivši predsjendik Donald Trump.

Međutim, Harris se suočava s izazovima koji su još složeniji od onih s kojima se Biden bavio za vrijeme predsjednika Baracka Obame, kada je bio zadužen za rješavanje istog pitanja.

"Uvjeti su se dramatično pogoršali od 2014. godine", rekao je Michael Shifter, predsjednik think tanka Inter-American Dialogue, referirajući se na pogoršanje ekonomske situacije i porast nasilja, što su posljedice pandemije.