TRAGIČAN RASPLET

Alpinisti zarobljeni na Mont Blancu pronađeni mrtvi

09.11.2011 u 16:06

Bionic
Reading

Talijanski spasioci pronašli su u srijedu na 4.050 metara visine mrtva tijela dvoje alpinista koji su prije tjedan dana ostali blokirani na alpskome masivu Mont Blanc, objavila je talijanska gorska služba spašavanja

'Dvije su osobe umrle. Liječnik u Courmayeuru utvrdio je smrt', izjavio je Oscar Taiola, čelnik alpinističke službe za talijansku stranu Mont Blanca.

Alpinistički vodič Olivier Sourzac (47) i njegova klijentica Charlotte Demetz, iskusna 44-godišnja alpinistica iz Pariza, ostali su od srijede navečer blokirani nekih 150 metara ispod vrha Walker (4.208 m) na planini Grandes Jorasses u masivu Mont Blanca na granici Francuske i Italije. Telefonski kontakti s njima prekinuli su se u petak poslijepodne pošto im se ispraznila baterija.

U zadnjim telefonskim razgovorima vodič je kazao da je uspio iskopati rupu u snijegu ispod ledene kore. Međutim, spasioci su rekli da tijela nisu bila u jami već vani i nisu bila umotana u vreće za spavanje, koje su pronađene smrznute nešto dalje.

'Vjerujem da su se počeli spuštati', rekao je jedan od članova talijanskoga GSS-a.

Nepomična tijela dvoje alpinista uočio je nešto prije podneva na 4.050 metara visine helikopter francuske žandarmerije.

Talijanske i francuske spasilačke službe danima su pokušavale helikopterima doći do dvoje alpinista, no njihove su napore otežavali vrlo loši vremenski uvjeti. Do alpinista je pokušala doći i spasilačka ekipa koja se morala vratiti zbog opasnosti od lavina.