NUŽNOST ILI BESMISLICA

Alergija nosi 3 dodatna boda pri upisu u srednju školu

ALERGIJA PELUD TINEJDŽERKA

ALERGIJA PELUD TINEJDŽERKA

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Svaki četvrti učenik koji završi osnovnu školu, pri upisu u srednju školu može računati s čak tri dodatna boda zahvaljujući činjenici da pati od peludne ili neke druge alergije. Učenik koji u doba cvatnje trava i korova kiše, ima hunjavicu i upalu očiju tako će imati pravo prvenstva kod upisa u gimnaziju u odnosu na učenika s potpuno istim ili čak nešto boljim prosjekom ocjena koji ne pati ni od kakve alergije, otkriva Novi list

Upisno pravilo koje djeci s iznimno čestom i blagom kroničnom bolešću osigurava dodatne bodove za upis i sam je premijer Zoran Milanović ocijenio besmislenim, no u Ministarstvu Željka Jovanovića nisu sigurni bi li ga trebalo mijenjati.

Prema pravilima upisa u srednju školu, kandidati sa zdravstvenim teškoćama i teškoćama u učenju imaju pravo na tri dodatna boda pri upisu u srednju školu, što ih stavlja uz bok onima koji su postigli vrhunske sportske rezultate u okviru školskih sportskih društava na domaćim i međunarodnim natjecanjima ili drugim natjecanjima.

Kod upisa u elitne gimnazije, gdje je ponekad nemoguće upasti i s maksimalnih 60 bodova koliko ih se može prikupiti na račun ocjena i drugih elemenata koji se pri upisu boduju, svaki bod više može biti presudan za upis. Je li posebno bodovanje alergije opravdano, s obzirom na to da jednak broj dodatnih bodova dobivaju i djeca s ozbiljnim teškoćama u učenju te zloupotrebljava li se alergija, od nadležnih institucija nismo dobili odgovor. Ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije Ljilja Vokić za Novi list kaže kako o tome hoće li se nekom učeniku peludna alergija uvažiti kao osnova za dodatna tri upisna boda odlučuje školsko upisno povjerenstvo te da su u pravilu takvi zahtjevi osnovani.

'Nitko ne može dobiti tri boda na račun jedne liječničke potvrde s pečatom. To mora argumentirati poviješću bolesti koja ima svoj dulji kontinuitet i koja učenika ometa u realizaciji svojih sposobnosti', objasnila je Vokić.
Ni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, Boro Nogalo, ne smatra nimalo besmislenim što se djeci s alergijama daje prvenstvo pri upisu u srednje škole.

'Radi se o profesionalnoj selekciji u izboru zanimanja. Djeca s alergijama kroničari su koje zdravstveni problem uvijek prati, za razliku od upale pluća koja dođe i prođe, i njihovo je ljudsko i pravo djeteta na izbor zanimanja. Budući da su limitirani u izboru zanimanja, jer oni koji pate od peludne alergije ne mogu birati zanimanja na otvorenom, a oni alergični na prašinu ne mogu biti tokari, zidari ili krojači, logično je da im se omogući upis u školu općeg smjera, gdje će imati puno manje problema', zaključuje Nogalo, koji je ipak uvjeren kako je postotak onih koji iskoriste to pravo vrlo mali, svega nekoliko postotaka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi