NOVI DOKAZI

Al Jazeera ne popušta: Slučaj ubijene novinarke završio na Međunarodnom kaznenom sudu

06.12.2022 u 13:23

Bionic
Reading

Televizija Al Jazeera podnijela je Međunarodnom kaznenom sudu u Hagu u utorak slučaj njihove ubijene novinarke Shireen Abu Akleh, za koju kažu da su je ubile izraelske snage

Televizija sa sjedištem u Katru kaže da je "otkrila nove dokaze" o smrti palestinsko-američke novinarke koja je ubijena tijekom izvještavanja o raciji izraelske vojske u Jeninu 11. svibnja. Bilo koja osoba ili skupina može podnijeti zahtjev tužitelju MKS-a radi istrage, ali sud sa sjedištem u Hagu nema obvezu preuzeti takve slučajeve.

Al Jazeera je objavila kako je u zahtjevu naglasila "nove dokaze svjedoka i video snimke koje jasno pokazuju da su izraelske okupacijske snage izravno pucale na Shireen i njezine kolege."

"Tvrdnja izraelskih vlasti da je Shireen ubijena greškom u razmjeni vatre potpuno je neutemeljena", navodi Al Jazeera.

MKS je prošle godine pokrenuo istragu o ratnim zločinima na palestinskim teritorijima, ali Izrael nije član tog suda i osporava njegovu nadležnost.

Izrael je rekao da neće surađivati s vanjskom istragom o smrti Abu Akleh.

"Nitko neće istraživati vojnike IDF-a (izraelske vojske) i nitko nam neće propovijedati o moralu u ratovanju, pogotovo ne Al Jazeera", poručio je priopćenjem izraelski premijer Yair Lapid.

Izraelska vojska priznala je 5. rujna da je jedan od njezinih vojnika vjerojatno ubio Abu Akleh nakon što ju je zamijenio za militanta.

Dugogodišnja novinarka, koja je palestinska kršćanka, nosila je pancirni prsluk s natpisom "Press" i kacigu kada je upucana u glavu u izbjegličkom kampu Jenin, povijesnom žarištu izraelsko-palestinskog sukoba.

Nakon što primi pritužbe pojedinaca ili skupina, tužitelj MKS-a samostalno odlučuje koje će slučajeve podnijeti sudu.

Suci odlučuju hoće li dopustiti preliminarnu istragu tužiteljstva, nakon koje može uslijediti službena istraga i, ako je opravdano, optužbe.

U većini slučajeva takve pritužbe ne dovode do istrage, navodi MKS.