MIJENJAJTE SMJER

'Ako Vlada ne promjeni kurs, pozvat ćemo građane na izbore'

26.04.2013 u 12:52

Bionic
Reading

Pod sloganom 'Mijenjajte smjer' čelnici pet sindikalnih središnjica (NHS,SSSH-a, MHS, HUS i URSH) održat će prvomajski prosvjed na zagrebačkom Jelačić placu, na kojem očekuju oko 20.000 svojih članova i neodređeni, veliki broj građana

'Ovo prerasta iz sindikalnog u građansko-sindikalni prosvjed jer potporu nam daju razne organizacije i braniteljske udruge. Cilj skupa je jasan - poručiti Vladi da mijenja smjer ekonomske politike ka otvaranju radnih mjesta, a ako to nisu u stanju, građani će promijeniti njih', kazao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Sindikalisti kažu da su tijekom zadnjih devet mjeseci primali zahtjeve građana koji su tražili da se prosvjed održi i oni su im sad to omogućili.

'Spremni smo dovesti ljude iz svih dijelova Hrvatske. Ova vlast je obećavala da će se živjeti bolje ako ih se izabere, a živi se sve gore. Ako ne promjene smjer pozvat ćemo građane na izbore', istaknuo je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske (NSH), pozvavši sve građane da umjesto roštilja u srijedu odaberu prosvjed.

Upitani boje li se politizacije skupa, s obzirom na to da neke oporbene stranke podržavaju skup, Novosel je kazao da na skupu neće govoriti političari, na što se nadovezao Sever kazavši da 'nije njihova briga tko će se sve odazvati i hoće li netko skupljati političke poene' te da je činjenica da je prvomajski prosvjed protiv politike.

Ozren Matijašević
, predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS), napomenuo je da je Vladina politika štednje došla do kraja, kao i njena suluda porezna politika u kojoj se bježi od oporezivanja financijskog sektora koji je generirao krizu.

'Njima se dopušta da ekstra profit iznose iz zemlje u kojoj gule građane. Samo svojim doprinosom na skupu možete utjecati na promjene', zaključio je Matijašević.

Prema zacrtanom hodogramu, sindikalna povorka krenut će s Trga Francuske Republike u 11 sati te bi šetnjom kroz Ilicu do 12 trebala stići na Jelačić plac gdje će se okupljenima obratiti sindikalni čelnici i jedan predstavnik nezaposlenih. Šetnja u Maksimir nije predviđena i skup bi trebao završiti na Jelačić placu iako su šefovi sindikata najavili mogućnost da će oni otići na prvosvibanjsku feštu na istoku Grada.