REAKCIJE NA NOVU AFERU

'Ako se optužbe pokažu točnim, Merzel ne može biti članica SDP-a'

03.02.2014 u 15:59

RTL Autor: RTL
Bionic
Reading

Nakon što su jučer po tko zna koji put iznijete optužbe na račun sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, koju je njezina bivša šefica kabineta Jasmina Jovev optužila za nezakonito korištenje proračunskog novca, stigle su i reakcije oporbe, ali i članova SDP-a, u kojem je Merzel članica Predsjedništva stranke

'Ako sam dobro razumio, dokumenti, prijave i dokazi o onome što je jučer hrvatska javnost imala čuti kod državnog odvjetništva su već godinu dana. Samo mogu se nadati i vjerovati da će nakon ovih javnih istupa brzina odlučivanja istražnih tijela biti nešto malo brža. Hoće li to biti u kakvoj korelaciji i odnosu s činjenicom, ako se ne varam, da pitanje mandata državnog odvjetnika dolazi na raspravu redovitim putem, ne znam, ne bi trebalo biti, ali može se i dogoditi', prokomentirao je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

'Ove konkretne optužbe i konkretne prijave koje su podnesene nadležnim institucijama su skandalozne i krajnje je vrijeme da i SDP i nadležne institucije na to reagiraju, jer se, navodno, izgleda radi o konkretnim optužbama. Osoba s imenom i prezimenom podnijela je konkretne dokaze i krajnje je vrijeme da se to procesuira', kazao je HDZ-ov Jasen Mesić.

Iako nije mogao komentirati to što je Jovev bila aktivistica HDZ-a, Mesić nije mogao prihvatiti optužbe županice Merzel da iza priče o nezakonitom korištenju proračunskog novca stoji upravo HDZ.

'To je već poznata tehnologija da kad se otkrije konkretan zločin, optuži se HDZ, koji, naravno, ne stoji iza toga', rekao je Mesić.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor podsjeća pak da ovo nije prvi put da su se čule optužbe na račun Lovrić Merzel, ali da je ona svejedno i nakon prvih optužbi dobila povjerenje glasača na izborima.

'U ovom slučaju predsjednik Vlade i predsjednik SDP-a mora brzo reagirati. Ne može si dopustiti da 15 dana šuti i očekujem da nešto danas kaže o tome, jer se radi i o članici Predsjedništva, jer se radi o osobi koja je jako bliska i ministru Liniću i to sve treba staviti u kontekst nedavnih događanja i unutar SDP-a. Očekujem da DORH brzo reagira i da pokaže u kojem će smjeru ići. To je važno jer su izrečene vrlo teške optužbe i tavorenje nekoliko mjeseci bilo bi pogubno. Ovo nanosi dodatnu štetu SDP-u i Vladi u cjelini', kazala je Kosor.

S obzirom na to da je spomenula i ministra Linića novinari su Kosor upitali i misli li možda da iza svega stoje frakcijske borbe u SDP-u.

'Ništa ja ne mislim, samo konstatiram činjenicu. Uvijek treba slagati mozaik i ništa nije jednostavno kako se na prvi pogled čini. Ta činjenica je dodatno opterećenje za Vladu, ali i ministra Linića jer se svuda spominje njihova bliskost. To ne mora značiti ništa, ali treba uzeti u obzir trenutačnu političku situaciju u kojoj odnosi unutar vlade, i unutar SDP-a nisu idealni', kazala je Kosor.

Upitana smatra li da se iza svega skriva pokušaj rušenja ministra Linića, Kosor je rekla da ne misli da se radi o tome. 'O gospođi županici godinama se govori otprilike isto. Ona nije naišla ni na kakav odgovor u stranci, bila je kandidat i opet je pobijedila. Cijeli je tu konglomerat činjenica, ali ovakve optužbe DORH mora uzimati ozbiljno i brzo reagirati', rekla je Kosor.

Kosor nije htjela komentirati činjenicu da je Jovev radila za njezinu bivšu stranku HDZ, međutim dodala je: 'Kao političarka mogu samo reći da su se ovi svi podaci mogli sasvim sigurno plasirati u vrijeme kampanje za lokalne izbore.'

Jovanović: 'Ako se optužbe pokažu točnima, Merzel ne može biti članica SDP-a'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta i član Predsjedništva SDP-a Željko Jovanović rekao je danas u Puli da optužbe u vezi sa županicom Lovrić Merzel ne mogu ugroziti stabilnost Vlade, jer nju ne može ništa ugroziti budući da je 'vjerodostojna'.

Vladine odluke koje su donesene u posljednje vrijeme, i kad je riječ o drugom eksponiranom slučaju (Šegon op. a.), donesene su kako bi se pokazalo da je jedan od osnovnih kapitala koje ona ima upravo vjerodostojnost i borba za interese građana, a ne za osobne interese pojedinih ljudi u njoj ili za pomoćnike u pojedinim ministarstvima, rekao je Jovanović.

'A ako se bilo koja od jučerašnjih optužbi na račun sisačko-moslovačke županice Marine Lovrić Merzel pokaže točnom, takva osoba ne može biti član SDP-a', dodao je.

Komentirajući jučerašnje optužbe bivše predstojnice županičina kabineta Jasmine Jovev iz HTV-ove emisije 'Nedjeljom u 2', Jovanović je ocijenio da je riječ o monstruoznim optužbama.

'U ovom trenutku ne mogu donijeti konačan sud dok ne vidim izvješće USKOK-a i DORH-a koji su službeno naznačili da su pokrenuli istragu', rekao je Jovanović.

Ocijenivši kako je prepoznatljivost u politici izgradio kao predsjednik Vijeća za borbu protiv korupcije, dok je bio saborski zastupnik, Jovanović je ustvrdio kako SDP kao stranka ne smije nikada dopustiti da bilo koji njezin dužnosnik čini nešto što će biti na štetu javnog interesa jer je ta stranka, kako je rekao, 'uvijek isticala da sve što radi i bilo koju odluku donosi mora biti u interesu građana'.

'To govorim jer iskustva iz Rijeke pokazuju kako su mnoge prijave protiv riječkoga gradonačelnika, pa i protiv nekadašnjega gradonačelnika Slavka Linića odbačene. U politici se nekada koriste vrlo prljava sredstva da se oblate drugi ljudi; sačekajmo izvješće DORH-a i USKOK-a', naglasio je Jovanović.

Optužbe protiv članice SDP-ovog predsjedništva i županice Lovrić Merzel komentirao je i njezin kolega iz Predsjedništva stranke, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. 'Svatko je odgovoran za svoje postupke i ako je tko što zgriješio, treba odgovarati', izjavio je Komadina.

Komadina je ocijenio kako je 'malo nevjerodostojan izbor tajminga' za takve optužbe.