POZNAJETE LI PROPISE?

Ako prodajete nekretninu, državi bi mogli dati i četvrtinu cijene

26.11.2013 u 10:08

Bionic
Reading

Osječanin koji nije bio dobro informiran bio je zaprepašten kada je nakon prodaje kuće u središtu grada od Porezne uprave dobio rješenje da je dužan platiti porez na dohodak za prodanu nekretninu, i to u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna

Osnovni razlog zašto bi trebao platiti porez na dohodak jest činjenica da se kuća i dvorište iza kuće, koje je prodao, nalaze na četiri katastarske čestice, iako su bile u jednom ZK ulošku.Čak i nakon žalbe, potvrđena mu je obveza plaćanja razrezanog iznosa, piše Glas Slavonije

Ovo je primjer koji pokazuje što mogu očekivati osobe koje prodaju nekretnine i pri tome nisu dobro pravno informirane. No što kaže zakon? Prema brošuri Oporezivanje prometa nekretnina, koju je Porezna uprava izdala u srpnju ove godine, detaljno su pojašnjene zakonske odredbe.


'Porez na dohodak od imovine po osnovi otuđenja nekretnina plaća se kad je nekretnina otuđena unutar tri godine od dana njezine nabave i kad se u razdoblju od pet godina proda, zamijeni ili obavi neki drugi oporezivi prijenos vlasništva nad više od tri nekretnine iste vrste', navodi se u brošuri. Nadalje se pojašnjava kako se 'istovrsnim nekretninama smatraju poljoprivredna zemljišta, građevinska zemljišta, šumska zemljišta ili druga zemljišta, a kod građevina stambene zgrade (stan, kuća, apartman i sl.), poslovne zgrade, druge zgrade ili dijelovi zgrada (garaže ili spremišta i sl.)'.

Građani o ovim zakonskim odredbama nemaju pojma, tako da je lako moguće da se u slavonskim selima seljaci nađu u velikom problemu ako odluče prodati svoju zemlju. Primjerice, ako prodaje dvadesetak, tridesetak ili više hektara zemlje, koja može biti jedna površina, bez međa, ali je u katastru ucrtana kao više od tri katastarske čestice, prodavatelj te zemlje obvezan je platiti porez na dohodak u visini 25 posto od ukupnog iznosa. Za 50 hektara zemljišta, u slučaju sličnom ovom navedenom, koji vrijede približno 320 tisuća eura, prodavatelj bi trebao platiti čak 80 tisuća eura poreza.

Više pročitajte ovdje