OBRAČUN KOD TPORTALA

'Ako kupi Mercator, Todorić je na rubu da postane monopolist'

07.11.2011 u 15:39

Bionic
Reading

'Obračun kod tportala', niz sučeljavanja u kojima će priliku dati odgovore na ključne naglaske programa svojih političkih opcija dati glavni akteri predizborne kampanje, počeo je 'bliskim susretom' Domagoja Ivana Miloševića (HDZ), aktualnog potpredsjednika Vlade, i Radimira Čačića (HNS), oporbenog čelnika koji pretendira upravo na tu poziciju

Sučeljeni političari, ujedno i uspješni gospodarstvenici, dobili su priliku odgovoriti na 10 pitanja Alemke Lisinski, moderatorice sučeljavanja i glavne urednice tportala, a potom su jedan drugome postavljali pitanja te

odgovarali na upite postavljene putem društvenih mreža.

'Četiri investicijske poluge – energetiku, turizam, infrastrukturu te blok projekata na području navodnjavanja, ekologije i poljoprivrede financirat ćemo ili kroz tržišni kapital, konkretno u prva dva područja, odnosno kroz fondove EU', najavio je Radimir Čačić

Investicije aktualne Vlade koje su pokrenute u posljednjih godinu dana, a riječ je o 30 velikih projekata vrijednih 20 milijardi kuna u sektorima infrastrukture, turizma vodnog gospodarstva i energetika, temelji su investicijskog plana koji je iznio HDZ-ovac Domagoj Ivan Milošević. Posebno je izdvojio novu zračnu luku u Zagrebu, prugu od Rijeke preko Zagreba do mađarske granice, projekt Brijuni rivijera i kanal Dunav Sava.

Za Radimira Čačića i novu vladu ključni će parametar u iduće četiri godine biti zapošljavanje, odnosno povratak 160.000 radnih mjesta za koje tvrdi da su izgubljena u posljednje dvije godine te rast BDP-a od dva posto u idućoj te po jedan posto svake godine mandata.

'Do sada smo prodavali tržište, no sad ćemo ići u novu proizvodnju za izvoz. Pritom nećemo prodavati prirodna bogatstva, a reindustrijalizaciju vidim kao jedini rješenje', najavljuje Čačić.
Obojica sugovornika složila su se kako politiku treba maknuti iz tvrtki, odnosno njihovih upravljačkih struktura, te uvesti sustav nagrađivanja posebice u državnoj upravi. 'Sustav nagrađivanja javne administracije, a ne otpuštanja. Javna administracija na svim razinama vlasti mora služiti gospodarstvu i građanima', poručio je Milošević.

Govoreći o tzv. bolnim rezovima HNS-ovac Čačić je rekao kako neće biti smanjivanja plaća, mirovina i socijalnih prava, no neće biti ni njihovog rasta bez rasta BDP-a.

Po obećanjima HDZ-ovca Domagoja Ivana Miloševića neće biti smanjivanja prava hrvatskih branitelja, pa je za radno sposobne najavio i novu mogućnost zapošljavanja bilo kroz model braniteljskih zadruga, bilo kroz druge gospodarske mjere.

Čačić i Milošević su se složili i kako ne treba zvati MMF u pomoć te obećali pomoć poduzetnicima i gospodarstvenicima u velikim regionalnim akvizicijama. 'Država ima zadaću podržati svoje poduzetnike u investicijama, otvaranju novih tržišta, dovođenju stranih ulagača, potpori kontaktima na tržištima Bliskog i Dalekog Istoka, Rusije ili Južne Amerike, ali mora biti pozvana da to učini', rekao je Milošević.

Na upit o poticanju 'jačih da postanu još jači', o čemu govore pojedini kandidati za Sabor, Radimir Čačić je ustvrdio kako 'Jurčić, Lesar, Bandić, Kerum – kojima je osnovni program 'ja u Sabor', mogu govoriti što hoće, jer iza toga nema odgovornosti', dok je za Miloševića i sebe to rekao da ne mogu učiniti. 'Što vam je izglednije da preuzmete Vladu, to morate biti odgovorniji', ustvrdio je Čačić.

'Ulaskom u vlasništvo Merkatora, Agrokor na nekim područjima postaje graničan ili prelazi granicu, a to treba regulirati', najavio je Radimir Čačić, ustvrdivši pritom kako Agrokor trenutačno nema monopol.

Zanimljiva su bila i pitanja koja su jedan drugome uputili sučeljeni političari, pa je Milošević Čačića upozorio na neke gospodarske mjere koje su 'na suprotnom kraju vage', dobivši odgovor kako su program pisala četiri partnera. Istodobno se pohvalio kako je HDZ-ov program 'jasan i konzistentan'.

Na Čačićev upit hoće li HDZ nakon 4. prosinca raditi sve da Hrvatska ne ide naprijed ili biti pametna i zrela oporba, Milošević mu je odgovorio kako vjeruje da će HDZ pobijediti, pa će imati kontinuitet politike i u iduće četiri godine.

Iduće sučeljavanje u 'Obračunu kod tportala' bit će na još jednu vrlo bitnu temu za hrvatsko društvo, a to je zdravstvo.

Obračun kod tportala: Milošević vs. Čačić