ODRIJEŠITI GUVERNER

'Ako HNB napada Vlada, suradnja je nemoguća'

14.03.2010 u 09:23

Bionic
Reading

Kad god u zemlji ozbiljno zaškripe državne financije, nelikvidnost poraste na novu rekordnu brojku, broj nezaposlenih dosegne nove visine, a proračun ubilježi nove minuse, slijedi novi napad na HN

Njegov sadržaj uvijek je isti: središnja banka kriva je jer zbog tečaja kune koji uporno čuva naši izvoznici nisu konkurentni izvan granica pa slabije zarađuju, Hrvatskoj stiže manje deviza i svi živimo znatno lošije, piše Jutarnji list

Nova serija kritike HNB-a počela je prošlotjednim nastupom Gorana Marića u Saboru: HDZ-ov zastupnik i šef saborskoga Odbora za financije optužio je središnju banku da je kriva za aferu Podravka i da štiti poslovne banke koje zarađuju na hrvatskoj muci. Guverner Željko Rohatinski nakon toga je, navodno, premijerki Jadranki Kosor zaprijetio ostavkom.

Prije dva dana kritičarima monetarne vlasti pridružio se i Glas Koncila, čiji se urednik Ivan Miklenić u svojoj kolumni obrušio na HNB kao skriveni centar moći. Guvernerovu prijetnju ostavkom Miklenić naziva teškim incidentom, pokazivanjem mišića i dovođenjem u pitanje državnog sustava.

Danas se kritičarima pridružio i dr. Vladimir Gligorov s Bečkog instituta koji ponavlja svoju staru tezu - da je tečaj kune precijenjen.

Što se, u stvari, krije iza ove posljednje serije kritika monetarne politike? Je li riječ o pritiscima na središnju banku da uključi “štampariju novca” i tako izvuče državni proračun i cijelu državu iz problema? Ili je cilj uvući u cijelu priču HNB kako bi se podijelila ili čak prebacila odgovornost za ekonomski kolaps u zemlji s Vlade na HNB?

Pitali smo to i guvernera dr. Željka Rohatinskog.

Kako tumačite ovu posljednju seriju žestokih kritika HNB-a i monetarne politike?

- Nekoliko je elemenata odredilo ova posljednja zbivanja. Počet ću sa sastankom s premijerkom Jadrankom Kosor jer su različite interpretacije povoda, sadržaja i reakcija na taj sastanak.

Nakon napada Gorana Marića, predsjednika Odbora za financije i državni proračun, koji je istupio i kao predstavnik Kluba zastupnika HDZ-a, na HNB u Saboru nazvao sam premijerku Kosor i pitao je što se u pozadini zbiva.

Smatrate li da je Marićev istup u Saboru bio također orkestriran, kao i onaj s početka 2008.?

- Kontekst ovog napada vrlo je sličan onome iz 2008. i samo sam htio znati je li to isti tip napada. Na razgovoru s premijerkom nisam nudio niti sam prijetio ostavkom. Isto tako, nisam tražio da ona kao predsjednica stranke poduzme bilo kakve sankcije prema članu stranke, posebno ne ako je njegov istup potaknula sama stranka.

Na tom sam sastanku samo istaknuo da za uspješno vođenje ekonomske politike Vlada i centralna banka moraju djelovati usklađeno i imati pošten međusobni odnos. Rekao sam, također, da takvog odnosa ne može biti niti možemo uspješno surađivati ako je ovo sada ponavljanje napada iz 2008.

I to je sve što sam rekao. Premijerka mi je odgovorila da ona nije potaknula niti je bila upoznata s napadom na HNB.

Tko je, dakle, prenio u javnost drugačije informacije s tog sastanka?

- Na sastanku smo bili samo nas dvoje i nisam imao namjeru da išta od rečenoga dođe u javnost. Koliko znam, vijest o našem sastanku i predmetu razgovora u javnost je došla iz krugova Vlade. S kojom namjerom, neću spekulirati.

Nakon toga počele su različite interpretacije i dodatni napadi na HNB i mene osobno, od toga da je riječ o osobnoj taštini i pokazivanju snage, o izbjegavanju kritika i tome slično. Ništa od toga ne stoji.

Ponavljam, stvarni razlog sastanka bio je da utvrdimo koja je pozadina napada i da poručim kako, ima li napad veze s Vladom i strankom, suradnja između naših dviju institucija dalje nije moguća.