REŽU SVUGDJE I SVIMA

Ako bude trebalo, i sucima manje plaće

28.11.2012 u 14:04

Bionic
Reading

Rezanje proračunskih sredstava skoro na svim stavkama neizostavno će okrznuti i pravosudni sustav pa se posve logičnim postavilo i pitanje smanjivanja sudačkih plaća. Dok ministar Orsat Miljenić nagovještava i takvu mogućnost, hrvatski suci oštro se tome protive

Potpisivanje sporazuma o izručenju počinitelja kaznenih djela s BiH bilo je i prilika da se ministra pravosuđa Orsata Miljenića zamoli da prokomentira ključne stavke državnog proračuna za iduću godinu i smanjenje novca (i) za sektor pravosuđa.

'Pravosuđe će funkcionirati, a novca ima koliko ima. Svi sektori su u istoj poziciji i pravosuđe tu nije prošlo ni bolje ni lošije. Nastojat ćemo trošiti koliko imamo, no pravosuđe neće biti ugroženo. Ali ako bude potrebno smanjivati plaće sucima, učinit ćemo i to', najavio je ministar Miljenić.

Upitan za komentar takve najave, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa odgovorio je da su 'suci definitivno protiv toga'.

Podsjetio je da se nedavno sastala Svjetska udruga sudaca, pri čemu se razgovaralo i o smanjenju novca za pravosuđe i manjim plaćama za suce u mnogim zemljama, te je zaključeno da 'funkcioniranje sudbene vlasti ne smije ovisiti o proračunskim sredstvima'.

'Suci zbog toga neće ne raditi, ali bi takva mjera izravno štetila građanima zato što bi se time u pitanje doveo položaj sudbene vlasti. Plaća je jedno od jamstava neovisnosti sudbene vlasti. Ako bi došlo do smanjivanja sudačkih plaća, a različitim mjerama već su smanjene više puta, to bi bila posljednja mjera koja bi mogla imati opravdanje u ekonomskoj situaciji', zaključio je sudac Sessa.