spašeno ih dvoje

Akcija spašavanja djece i učitelja iz pakistanske žičare obustavljena jer je pala noć

22.08.2023 u 18:12

Bionic
Reading

Pakistanski vojni helikopter u utorak je spasio dvoje od sedmero djece zarobljene s učiteljem u žičari koja visi iznad duboke provalije, ali je operacija spašavanja iz zraka prekinuta kad je pala noć, rekli su mediji i sigurnosni izvor, piše Reuters

Reflektori su postavljeni na tlo i operacija spašavanja se nastavlja, rekao je sigurnosni izvor. Izvor je dodao da su stručnjaci za kablove poslani na to područje i da je mali nosač pričvršćen za žičaru kako bi spasili djecu jedno po jedno, više od 12 sati nakon što je zapela njihova žičara.

Sedam učenika i jedan učitelj zapeli su u žičari od 7 sati ujutro kada su putovali u školu u udaljenom planinskom području u Battagramu, oko 200 km sjeverno od Islamabada, rekli su dužnosnici.

Dvoje djece sada je spašeno, rekli su glasnogovornik spasilačke agencije i okružni dužnosnik.

Žičara je ostala visjeti na jednoj sajli nakon što je druga pukla na pola puta preko provalije, oko 274 metra iznad tla, rekao je za Reuters Shariq Riaz Khattak, dužnosnik spasilačke službe.

Spasilačka misija otežana je zbog olujnog vjetra u tom području i činjenice da lopatice rotora helikoptera mogu dodatno destabilizirati kabinu žičare, rekao je.

Spašavanje djece zarobljene u žičari u Pakistanu Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

"Naša situacija je neizvjesna, zaboga, učinite nešto", rekao je Gulfaraz, 20-godišnjak koji se nalazi u kabini žičare, telefonom za lokalni televizijski kanal Geo News, apelirajući na vlasti da ih što prije spase. Rekao je da su ostali učenici stari između 10 i 15 godina, a jedan se onesvijestio od vrućine i straha.