NASTAVAK SKANDALOZNOG SVJEDOČENJA

Akashi optužio Armiju BiH da je ubijala srpske civile na Igmanu!

24.04.2013 u 16:32

Bionic
Reading

Specijalni izaslanik generalnog tajnika Ujedinjenih naroda u bivšoj Jugoslaviji, kontraverzni japanski diplomat Yasushi Akashi kazao je danas tijekom nastavka svjedočenja u postupku protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, optuženog za genocid u Bosni i Hercegovini, da Vlada Republike BiH nije pokazivala entuzijazam u vezi sa nastavkom provođenja sporazuma o prekidu neprijateljstava iz aprila 1995. godine, izvještava novinar agencije Anadolija.

'Mijenjala se vojna ravnoteža moći. To je išlo u prilog bosanske vlade i pokazivali su manje entuzijazma za nastvak sporazuma', rekao je Akashi. Na upit Karadžića on je potvrdio kako je Armija BiH, navodno, koristila zaštićene zone UN-a za odmor svojih snaga, obuku, konsolidiranje redova... Akashi je istaknuo kako je on visoke uzvanike UN-a upoznao kakvo je stanje stvari u šest zaštićenih zona UN-a u BiH.

Akashi je tokom današnjeg svjedočenja govorio i u mirotvornoj ulozi 39. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Jimmya Cartera koji je tokom 1994. godine boravio u posjeti Palama gdje se susreo sa Karadžićem. Tada je, tvrdi, nastao Carterov mir u BiH iza kojeg je stajao UN.

Akashi je opisao kako je predsjednika Cartera nazvao telefonom dok je on bio kod kuće u Atlanti i informirao ga o tome da se četveromjesečno primirje poštuje. Carter je navodno rekao da mu je to uljepšalo Božić. 'Bosanska strana je bila protiv produženja sporazuma o primirju koji je trajao oko četiri mjeseca. Bosnaska vlada nije bila zadovoljna posjetom Cartera, to ih je iritiralo', rekao je Akashi, prenio je novinar Anadolije.

Na upit Karadžića Akashi je potvrdio da je Armija BiH, navodno, ubijala srpske civile kod Igmana. Saslušanje Akashija nastavlja se sutra kada će on govoriti o Srebrenici.