BANDIĆ SE PREDOMISLIO

Ajngemahtec će se ipak kuhati uz selektiranje otpada

13.06.2014 u 19:52

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić predomislio se u vezi prolongiranja odluke o odvojenom prikupljanju otpada do kraja godine. Nema odgode jasno je rekao danas u Muzeju suvremene umjetnosti gdje su postavljene kante za odvojeno prikupljanje otpada

Nakon dječjih vrtića, osnovnih škola i domova, akcija podjele spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u javne ustanove Grada Zagreba nastavlja se podjelom spremnika za papir, staklo i plastiku u 37 ustanova u kulturi.

Prvi je u nizu MSU. Nataša Ivančević pomoćnica ravnateljice MSU-a...'Dakle Muzej suvremene umjetnosti je odabran kao kulturna institucija Grada Zagreba u kome će biti postavljeni spremnici za odvajanje, odnosno razvrstavanje otpada. U tom smislu će naši posjetitelji biti u mogućnosti razvrstavat otpad kako bi se onda mogli racionalno koristiti otpadi u daljnjoj reciklaži.'


Zagreb ima najjaču strategiju gospodarenja otpadom, saniran je Jakuševac i bit će zatvoren do 2018., napravljen je pročistač otpadnih voda i centar za gospodarenje otpadom, a odvojeno prikupljanje otpada je temelj, napominje gradonačelnik. Od 1.7. svako kućanstvo trebalo bi početi odvojeno prikupljati otpad, a Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović najavio je kako će sufinanciranje kanti ovisiti prvenstveno o gradovima, općinama, županijama.

'Vrećice će kupiti kao što se kupuju u Švicarskoj, a kante će kupiti Grad Zagreb. Znači mora biti dovoljno kanti, mora biti dovoljno vrećica. Pa kako vam nije jasno, stvarno ću ponoviti stoti put da problem neodgovornog ponašanja prema otpadu 50 godina, se ne može riješiti preko noći', rekao je Bandić.

Iako je prije nekoliko dana iz Gradske skupštine od predsjednika Darinka Kosora došao apel da se rok za odvojeno prikupljanje otpada prolongira do kraja godine, Bandić danas odlučno kaže: produljenja roka nema, ionako već kasnimo.

'Nema odgađanja nikakvog, i pripremit ćemo to za Skupštinu koja slijedi, tako da svakome to bude razvidno i razumno.' Računica je da ako se krene u odvojeno prikupljanje otpada, da će se samo jedna četvrtina otpada paliti, dok će ostale tri četvrtine upravo zbog dobrog razvrstavanja završiti u energani, za proizvodnju energije, što će na koncu rezultirati sa tri četvrtine manjim računima, zaključuje Bandić.