PRLJAVA IGRA

Ahmadinedžad osporava diskvalifikaciju svog suradnika

22.05.2013 u 13:18

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u srijedu da će osporiti diskvalifikaciju kandidature svog bliskog suradnika za predstojeće predsjedničke izbore kod vrhovnog vjerskog vođe ajatolaha Alija Hameneija, izvijestili su iranski mediji.

Vijeće čuvara, vrhovno iransko tijelo nadležno za izbore, odbilo je kandidaturu bivšeg predsjednika Akbara Hašemija Rafsandžanija i Esfandiara Rahima Mašajea, bliskog Ahmadinedžadova suradnika, za predsjedničke izbore koji će se održati 14. lipnja, izvijestili su iranski državni mediji u utorak.

'Ja poznajem Mašajea. On je pravedna osoba i koristan za zemlju i vjerujem da je sposoban', rekao je Ahmadinedžad u srijedu, a prenijela je novinska agencija ISNA.

'Po mom mišljenju, neće biti problema s (vrhovnim vjerskim) vođom i ja ću s njim razgovarati o tome do posljednjeg trenutka', kazao je on. 'Nadam se da će problem biti riješen.'

Vijeće čuvara odobrilo je listu od osam kandidata, a Rafsandžanija i Mašajea je diskvalificiralo, objavilo je u utorak poslijepodne ministarstvo unutarnjih poslova, a prenijela agencija Fars.

Vijeće čuvara je tijelo koje čini šest klerika i šest pravnih stručnjaka koje izravno ili neizravno bira vrhovni iranski vjerski vođa. Vijeće ima široke ovlasti koje obuhvaćaju i odobravanje kandidata za predsjedničke i parlamentarne izbore, a obrazloženja za odbijanje kandidatura često su arbitrarna i u prošlosti su išla od veza sa stranim obavještajnim službama do nedovoljnog prakticiranja islama.