DAN OTVORENIH VRATA

Agroturizam prezentira stil života istarskog sela

06.11.2011 u 08:25

Bionic
Reading

Brojna seljačka domaćinstva u ruralnim dijelovima Istre ove nedjelje dočekat će posjetitelje glazbom, plesom te izvornom ponudom ića i pića istarskog podneblja, dakako, po promotivnoj cijeni. U organizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) 6. studenoga održava se Dan otvorenih vrata agroturističkih imanja

Ove godine u manifestaciju, koja je već lani polučila odličan uspjeh, uključilo se 11 agroturističkih domaćinstava, a želja organizatora je da manifestacija s vremenom nadraste regionalni značaj te da Istra, koja je već nadaleko poznata po vinskim cestama, kao i cestama maslinovog ulja, postane i međunarodno zanimljivo odredište za agroturistička putovanja.

'Prošle godine, premijerno izdanje Dana otvorenih vrata agroturizma Istre posjetilo je 1600 gostiju. Među onima koji su ispunili anketne listiće, velika većina prihvatila je manifestaciju kao pozitivnu priču koja prezentira stil života istarskog sela', kaže direktor AZRRI-ja Gracijano Prekalj.

Kako napominje, potencijal Istre za razvoj agroturizma je dosta velik, pogotovo što se autohtone pasmine, poput istarskog goveda – boškarina, nastoje ne samo očuvati, nego i uzgojno povećati, ali također se nastoji i povećati ponudu prehrambenih proizvoda od tih pasmina. 'U ruralnom prostoru, ukoliko nema komercijalnih proizvoda, onda se teško može opstati', napominje direktor AZRRI-ja.

Agroturizam je u Istri još uvijek na malim brojkama, s registriranih tridesetak domaćinstava, no upravo kroz ovu manifestaciju, koja se održava uz potporu Istarske županije, Turističke zajednice IŽ i resornog ministarstva, nastoji se promovirati seoska domaćinstva i njihovo imanje te istarsku gastronomiju kao zaštitni znak ruralnog prostora.