17 GODINA RATA

Afganistan ponudio talibanima prekid vatre

28.02.2018 u 10:33

Bionic
Reading

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani ponudio je u srijedu talibanima prekid vatre uoči mirovnih pregovora kako bi se okončalo 17 godina rata u zemlji

"Trebao bi postojati politički okvir mira. Prekid vatre trebalo bi proglasiti. Talibani bi morali biti priznati kao politička stranka i pokrenut postupak jačanja povjerenja", izjavio je on na otvaranju mirovne konferencije u Kabulu.

Ta inicijativa okuplja predstavnike više od dvadeset zemalja u regiji kao i SAD i UN, ali ne talibane, a održava se u dobro čuvanoj zgradi afganistanskog ministarstva vanjskih poslova.

Prva konferencija održana je u lipnju.

Prije pregovora, Gani zahtijeva od talibana da priznaju Ustav u koji je spreman unijeti "amandmane" kao i njegova vlada. "Sada je odluka u vašim rukama. Prihvatite mir i donesimo stabilnost ovoj zemlji", kazao je on.

Do prijedloga dolazi dan nakon poziva talibana SAD-u da "razgovara" s njihovim predstavnicima u Kataru, bez spominjanja afganistanskih vlasti koje su uvijek smatrali "marionetama" Amerikanaca.

  • +3
Afganistanska vojska napada talibane u Kunduzu Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Stringer

Afganistanski predsjednik postavio je kao uvjet i "poštivanje prava građana, posebice žena, u skladu s Ustavom i poštivanje sigurnosnih snaga".