NEBOJŠA RADMANOVIĆ

'Abas od BiH nije dobio potporu za neovisnost Palestine'

17.08.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović u srijedu je neizravno okrivio Hrvatsku za zastoj u rješavanju pitanja uređenja granice s BiH, a istodobno je odbacio tvrdnje predsjednika Palestine Mahmuda Abasa da je u BiH dobio potporu neovisnoj palestinskoj državi te je uz to optužio poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafu Cerića za 'poticanje na rat'

'Bez obzira na dobre odnose predsjednika Hrvatske Ive Josipovića s članovima Predsjedništva BiH na planu rješavanja granice Hrvatske i BiH, još se ništa nije uradilo', rekao je Radmanović na konferenciji za novinstvo koju ju je sazvao u Banjoj Luci.

Ustvrdio je kako se granična pitanja sa Srbijom, za razliku od onih s Hrvatskom, postupno rješavaju, i to zahvaljujući srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću

Pitanje uređenja međudržavnih granica, kako je podsjetio Radmanović, bilo je i na dnevnom redu sastanka šefova triju država održanom na Brijunima 18. srpnja.

Radmanović je novinarima kazao i to kako još nema službene odluke unutar BiH o očekivanom zahtjevu Palestine za primanje u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda odnosno kako je palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu obećana tek bezuvjetna potpora nastavku mirovnog procesa na Bliskom istoku.

Radmanović tvrdi kako su razgovori što su ih članovi Predsjedništva BiH ranije ovog tjedna u Sarajevu vodili s Abasom predstavljali razmjenu mišljenja te kako to nije bila prigoda za donošenje konačnih odluka.

'U tim situacijama nije ni predviđeno da Predsjedništvo BiH odlučuje o priznavanju ili nepriznavanju neke države', izjavio je Radmanović.

Palestinski predsjednik Abas na kraju posjeta Sarajevu u utorak kazao je kako je u Predsjedništvu BiH, koja je trenutačno nestalna članica Vijeća sigurnosti UN, dobio potporu za palestinske zahtjeve. Potvrdio je kako će palestinske vlasti u rujnu glavnom tajniku UN Ban Ki-Moonu predati službeni zahtjev za primanje Palestine u članstvo svjetske organizacije. Abas je kazao kako za to očekuje potporu 122 države koje su do sada priznale neovisnu Palestinu.

Srpski član Predsjedništva BiH Radmanović na stajalištu je kako BiH mora biti oprezna u odnosu na 'jednostrana priznanja zemalja'.

Za razliku od njega hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović iskazali su otvorenu potporu palestinskim planovima i zahtjevima.

Konferenciju za novinstvo u Banja Luci Radmanović je, osim za polemiziranje s palestinskim predsjednikom, iskoristio i za napad na poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafu Cerića

Cerić je ranije ovog mjeseca uputio pismo članovima Predsjedništva BiH, ali i Tužiteljstvu BiH, tražeći reagiranje zbog učestalih istupa predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u kojima on vrijeđa Bošnjake i muslimanske vjernike.

Radmanović je, braneći Dodika, izjavio kako je Cerićevo pismo 'neka vrsta pripreme za rat'. 'Kada se pismo pročita, vidi se da je ono vrsta pripreme za rat', izjavio je Radmanović pojašnjavajući kako takav zaključak izvodi iz Cerićeva upozorenja da Dodikovo ponašanje može dovesti do problema kojim bi se na kraju morala pozabaviti i Europa odnosno do 'nasilja s nesagledivim posljedicama'.