SVJETSKA BANKA

450 milijuna dolara za potporu reformama u BiH

05.10.2011 u 12:08

Bionic
Reading

Svjetska banka (WB) odlučila je do 2015. godine financirati niz novih projekata u Bosni i Hercegovini, čija bi ukupna vrijednost mogla dosegnuti iznos od oko 450 milijuna dolara, objavio je u srijedu ured WB-a u Sarajevu

Kako se dodaje, Izvršni odbor WB-a u utorak je odobrio novu strategiju partnerstva s BiH za naredne četiri godine.

Sastavni dio strategije je odluka o potpori reformskim procesima u BiH na području poboljšanja konkurentnosti njezina gospodarstva, jačanja socijalne zaštite i uključivanja u nju najugroženijih kategorija stanovništva te održivog korištenja prirodnih resursa.

Pomoću tih projekata u narednim godinama BiH će biti dostupno 148 milijuna američkih dolara kroz beskamatna sredstava za investicijske projekte iz fondova Međunarodne razvojne asocijacije (IDA). Međunarodna financijska korporacija (IFC), koja djeluje u sastavu WB-a, uz to kani povećati fondove za financiranje privatnog sektora do razine 80 do 100 milijuna dolara.

Dodatnih 200 milijuna dolara BiH će moći koristiti za potporu strukturnim reformama u zemlji, a pod uvjetima Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).

'Svjetska banka ostaje čvrsto opredijeljena pomoći BiH u rješavanju razvojnih izazova. Nova strategija partnerstva odražava prioritete svih razina vlasti u zemlji', izjavila je Anabela Abreu, voditeljica ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini.

Svjetska banka trenutačno u Bosni i Hercegovini vodi dvanaest projekata vrijednih više od 300 milijuna dolara.