MATEMATIKA BANDIĆEVA OPERATIVCA

4,3 milijuna je triput jeftinije od 4,7 milijuna

20.02.2014 u 14:53

Bionic
Reading

Zagrebački sportski savez likvidiran je na kraju 2013. između ostalog i zbog preskupog najma u Almeiri koji je plaćao 4,7 milijuna kuna godišnje, odnosno 390 tisuća kuna mjesečno iako im je Holding nudio svoje prostore za 33 tisuće kuna mjesečno. Početkom godine osnovan je Savez sportova Zagreba koji vode ljudi Milana Bandića i obećavaju da će preseliti u adekvatniji i triput jeftiniji prostor. Prostor je pronađen, ali...

U proljeće prošle godine, Kontrolni ured Grada Zagreba ušao je u Zagrebački sportski savez (ZŠS) i u njemu pronašao niz nepravilnosti. Jedan od njih bio najam uredskih prostora u neboderu Almeria za 311.135 kuna bez PDV-a mjesečno odnosno 4,7 milijuna kuna s PDV-om godišnje. Za ta novac Trius nekretnine davale su 3.500 četvornih kvadrata prostora i 20 parkirnih mjesta.

Ured je utvrdio da je ZŠS sklopio štetan petogodišnji ugovor i da tako skup najam i luksuz nije odraz racionalnog poslovanja ni primjeren gospodarskim prilikama u Zagrebu i zemlji.

U nalazu je stajalo je i kako je 'Grad Savezu prije nego što će im isteći ugovor s Trius nekretninama ponudio nekoliko mogućnosti za preseljenje. Zagrebački holding ponudio im je prostore u svojem vlasništvu po cijeni od 33 tisuće kuna na mjesec, u što su bili uključeni i troškovi struje, telefona i čišćenja'.

Nisu to prihvatili jer su procijenili da su uredi neadekvatni.

Bio je to tek uvod u obračun Milana Bandića s neistomišljenicima iz ZŠS-a, koji su se godinama ponašali kao pijani milijunaši pa su prostore u Almeriji, prije potpisivanja novog ugovora plaćali i 450 tisuća kuna mjesečno, i tada nitko nije bunio, ali i likvidaciju ZŠS-a što se dogodilo sa zadnjim danom prošle godine. Nagomilao se i broj zaposlenih u ZŠS-u, u sedam godina sa 206 narastao je na 557, kupovale su se skupe limuzine...

Umjesto ugaslog ZŠS-a, osnovan je Sportski savez Grada koji preuzimaju Bandićevi ljudi, a glavni je operativac tajnik Zdenko Antunović. Gašenje saveza obrazlagano je uglavnom uštedama koje se planiraju napraviti, smanjivanjem administracije i, naravno, pronalaženjem adekvatnijeg i jeftinijeg prostora.

I prostor je konačno pronađen u Savskoj 137, u tek sagrađenoj zgradi tvrtke Brimus koja se jedina javila na raspisani natječaj krajem godine. Za 3.350 metara četvornih, Grad bi mjesečno, narednih pet godina, trebao plaćati 358.533,44 kune s PDV-om, odnosno 4,3 milijuna kuna godišnje. Na šest nadzemnih etaža smješteno je 2.177,02 m2 uredskih poslovnih prostora, od čega je 1.173,76 m2 polivalentan prostor koji se može, ali i ne mora definirati za smještaj sportske dvorane.

U intervjuu za Večernji list, od prije mjesec dana, Antunović je istaknuo kako novi pravni subjekt, Sportski savez umjesto ZŠS-a, seli na novu, triput jeftiniju lokaciju. Kojom je to matematikom 4,3 milijuna kuna jeftinije od 4,7, valjda je jasno samo Antunoviću.