NOVO SKIDANJE IMUNITETA

Proširenje istrage u aferi dnevnice zahvatilo Sandru Zeljko ali i Sauchu

10.04.2017 u 13:44

Bionic
Reading

DORH je danas zatražio dodatno skidanje imuniteta za saborskog zastupnika Tomislava Sauchu zbog proširenja istrage u aferi Dnevnice, doznaje tportal

Iz Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) potvrđeno nam je da je oko podneva stigao zahtjev kojeg je potpisao glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan zbog proširenja istrage  protiv Sauche zbog kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službenih isprava.

O tome će MIP raspravljati u četvrtak u 11 sati. Kako doznajemo, SDP će tražiti da sjednica povjerenstva bude zatvorena. Naime, SDP je nakon nedavnog 'obrata' u aferi dnevnice, odnosno nakon što je u javnost isplivalo da je fiktivnih dnevnica bilo i nakon Vlade Zorana Milanovića, najavio da će tražiti da svaki zahtjev koji dođe od DORH-a dođe obrazložiti glavni državni odvjetnik i da ćemo nakon toga preispitivati meritum na zatvorenoj sjednici MIP-a.

'Tražit ćemo da sjednica bude zatvorena kako bi mogli tražiti dodatna objašnjenja. Kako ćemo glasati odlučit ćemo nakon što čujemo ta objašnjenja', kazao je za tportal predsjednik SDP-ovog kluba zastupnika Arsen Bauk.

Bauk podsjeća kako je SDP prvi put glasao za skidanje imuniteta i određivanje pritvora, no da su nakon što su procurile nove informacije najavili da će tražiti promjenu prakse. Hoće li glavni državni odvjetnik doći na sjednicu MIP-a, kaže nam Bauk, ne ovisi o SDP-u nego o predsjedniku MIP-a koji ga može pozvati an sjednicu.

Prema neslužbenim informacijama Uskok ranijim optužbama na Sauchin teret dodaje još neke nove sumnje, a istraga se širi i na Sandru Zeljko,dosadašnju krunsku svjedokinju, tajnicu u uredima više premijera, koja je u Vladi radila sve do početka ožujka kada je otkriveno da su nezakonite isplate dnevnica nastavljene i nakon odlaska Sauche iz Banskih dvora.

Kada je početkom ožujka u javnost procurila informacija da je Zeljko ponovno pozvana na ispitivanje u Uskok u Banskim dvorima su objavili da je premještena na drugo radno mjesto u državnoj službi sukladno njezinim kvalifikacijama. Isti je aninimni izvor iz Vlade tada kazao i da je nakon što je početkom veljače pokrenuta istraga protiv Sauche premijer Andrej Plenković od dvojice najbližih suradnika usmenim nalogom zatražio da provedu diskretnu provjeru jesu li se nezakonite isplate dnevnice događale i nakon Milanovićeve Vlade.

Saucha je pak tvrdio da su nova saznanja u aferi dnevnice' rezultat njegove istrage nakon koje je podnio prijavu protiv nepoznatog počinitelja za zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprava koja su se događala u 2016.

Podsjetimo, Sauchu se tereti da je preko predujma za nepostojeća službena putovanja izvukao oko 550 tisuća kuna. Afera Dnevnice u međuvremenu se proširila i na razdoblje prije vlade Zorana Milanovića kojem je Saucha bio šef kabineta, ali i na razdoblje poslije, tj. na vladu Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića.

  • +3
Tomislav Saucha izašao iz Remetinca Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic