TUGA U TUNISU

14 vojnika poginulo u napadu islamista

17.07.2014 u 14:08

Bionic
Reading

Najmanje je 14 tuniških vojnika poginulo u 'terorističkom' napadu na gori Chaambiju, blizu granice s Alžirom, što je najveći broj žrtava u tuniškoj vojsci u novije vrijeme, priopćilo je u četvrtak ministarstvo obrane.

Napad se dogodio u srijedu navečer, kada prestaje ramazanski post i kada su "dvije terorističke skupine iz strojnica i ručnih raketnih bacača" zapucale na dvije vojne kontrolne točke na Chaambiju, navodi ministarstvo.

'Zasad imamo 14 mrtvih i 20 ranjenih vojnika i taj bi broj mogao rasti', rekao je za AFP ured ministarstva za odnose s javnošću.

'Ovo je najveći broj žrtava u vojsci od stjecanja neovisnosti' 1956., dodaje ured. U ranijem izvješću govorilo se o četiri poginula vojnika.

Napad se dogodio gotovo točno godinu dana nakon napada na vojnike iz zasjede, također u vrijeme ramazana, na Chaambiju, gdje vojska od prosinca 2012. traga za naoružanom skupinom navodno povezanom s Al Kaidom.

Osmorica vojnika su okrutno ubijena - neki su zaklani - 29. srpnja 2013. u tom napadu koji se dogodio nekoliko dana nakon ubojstva ljevičarskog zastupnika Mohameda Brahmija u Tunisu.

To je nasilje obilježilo početak višemjesečne političke krize koja se smirila tek u siječnju donošenjem ustava, tri godine nakon revolucije u kojoj je srušen autoritarni režim Zinea El Abidine Ben Alija i odlaskom islamističke vlade koju je zamijenila vlada tehnokrata.

Sredinom lipnja Al Kaida u islamskom Magrebu (AQMI) prvi put je preuzela odgovornost za napade u Tunisu, a napose za upad u kuću ministra unutarnjih poslova koncem svibnja u kojemu su poginula četvorica redarstvenika.