VIDEO KOMUNIKACIJA

Zoom će nakon velikog propusta uvesti radikalne mjere koje će trajati čak 90 dana

02.04.2020 u 14:53

Bionic
Reading

Kompanija će ograničiti aktivne značajke popularne aplikacije kako bi popravila poteškoće s privatnošću i sigurnošću korisničkih profila

Zoomov nedavni nagli rast stavio ga je usred pažnje globalnih medija i zagovornika online privatnosti - pogotovo nakon niza poteškoća vezanih uz privatnosti i sigurnost korisnika. Kompanija trenutno, kako bi zadržala potrošače, odlučila popraviti probleme u roku od 90 dana. U vrlo detaljnoj blog objavi Zoomov direktor Eric S. Yuan objasnio je da je kompanija dobila hrpu novih korisnika. Zoom nikad nije dijelio brojeve aktivnih korisnika, no Yuan tvrdi da ih je samo u prosincu bilo oko 10 milijuna dnevno. 'U ožujku smo dosegnuli 200 milijuna svakodnevnih poziva, plaćenih i besplatnih', naglasio je.

Put prema sigurnijoj platformi

'Naša platforma je izvorno bila rađena za poduzetnike. Nismo ju uopće instalirali misleći da ćemo kroz par tjedana imati puno širi spektar korisnika našeg proizvoda koji ga koriste za hrpu neočekivanih stvari - dobili smo izazov koji uopće nismo očekivali kada smo konstruirali aplikaciju'.

Izazovi koji dolaze sa podrškom 200 milijuna korisnika u usporedbi s 10 milijuna je prilično velika, no privatnosti i sigurnost puno su veći izazov za samu kompaniju. 'Tijekom idućih 90 dana posvetit ćemo se resursima potrebnima za prepoznavanje, ocjenjivanje i popravljanje poteškoća' kaže Yuan. 'Također ćemo se koncentrirati na to da svaki korak koji poduzimamo bude potpuno transparentan i jasan'.

Sve mora biti vidljivo i jasno

Zoom je također obećao izbaciti izvješće o transparentnosti kako bi podijelio zahtjeve zakonodavaca i vlada za korištenjem korisničkih podataka. Kompanija će također 'poboljšati' svoj program lova na bugove, konzultirajući se sa sigurnosnim stručnjacima diljem industrije te će interno testirati sustave lažnim napadima malwarea (White-Box Penetration Test) kako bi prepoznali još bugova vezanih uz sigurnost korisnika.

Zoomova reakcija je ono što su mnogi zagovornici cyber sigurnosti zagovarali već dulje vrijeme. Kompanija se posvećuje popravljanju ovih poteškoća - te pri tome planira biti potpuno transparentna. Sigurni smo da će svi trenutni i budući korisnici Zooma to cijeniti.