IZMJENE PRAVILNIKA

Želite se riješiti e-otpada, a ne znate gdje i kako?

26.01.2014 u 13:09

Bionic
Reading

Prođe li prijedlog novog Pravilnika o gospodarenju otpadnom električnom i elektroničkom opremom Ministarstva zaštite okoliša i prirode, trgovine tehničkom opremom morat će potpuno besplatno preuzimati stare elektroničke naprave od kupaca

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pripremilo je prijednog novog Pravilnika o gospodarenju otpadnom električnom i elektroničkom opremom. Između ostalog Pravilnik navodi da će sve trgovine s površinom od najmanje 400 četvornih metara od građana morati preuzimati stare uređaje vanjskih dimenzija do 25 centimetara i to bez da korisnik u istoj trgovini bilo što kupuje.


Prodavatelji na daljinu – putem interneta, telefona, kataloga i slično, također će biti obavezni informirati kupca o lokaciji na kojoj su i oni osigurali besplatno preuzimanje EE otpada po istim principima kao i trgovci u trgovinama, pri čemu ta lokacija mora biti na području jedinice lokalne samouprave u kojoj kupac prebiva.

Izmjene se tiču i zbrinjavanja otpada većih uređaja, primjerice perilica za rublje, tako da će prodavatelji EE opreme biti, kao i do sada, dužan prilikom prodaje nove opreme (aparata) od kupca, bez naknade, preuzimati, jedan za jedan, otpadni uređaj iste funkcije, vrste.

Primjerice, kupuje li novu perilicu rublja, potrošač staru besplatno može ostaviti u istoj trgovini, a ako mu se staru perilicu ne da dovoziti u trgovinu u kojoj je kupio novu, ili nema mogućnost, sakupljači EE otpada i dalje će imati obavezu, bez naknade i u roku 30 dana od poziva, iz kućanstava odvoziti stare EE uređaje teže od 30 kilograma.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode na svojim stranicama objavilo je i popis ovlaštenih skupljača ove vrste otpada, ovisno o lokaciji građana, a što možete pogledati preko ovog linka