JAVNA RASPRAVA

Želite li ili ne spolni odgoj, uključite se!

17.06.2013 u 15:52

Bionic
Reading

Nakon što je Ustavni sud 22. svibnja 2013. donio presudu kojom je ukinuo Zdravstveni odgoj u školama zbog proceduralne greške, odnosno zato što o njemu nije provedena javna rasprava (baš kao ni o vjeronauku niti o nizu drugih predmeta), resorno je ministarstvo 1. lipnja 2013. objavilo da otvara javnu raspravu o Kurikulumu zdravstvenoga odgoja kako bi udovoljilo zahtjevu sudaca

Nedugo nakon toga, početkom lipnja, Hrvatska biskupska konferencija pozvala je roditelje vjernike da se uključe u raspravu i ujedno im dala naputak kako da to učine, kao i upozorenje što će se dogoditi ako to ne naprave: 'U suprotnom, ako budemo šutjeli, naša bi se šutnja mogla protumačiti kao slaganje s predloženim sadržajem čiji je IV. modul utemeljen na dokumentu Standardi spolnog odgoja u Europi, a prema kojemu bismo djetetu od 0 do četiri godine, između ostalog, trebali pružiti informaciju o uživanju i zadovoljstvu kad se dira tijelo, odnosno o masturbaciji u ranom djetinjstvu'.

Štoviše, neke web i Facebook stranice roditeljima su ponudile gotove tekstove prigovora kako ne bi morali tratiti svoje dragocjeno vrijeme na čitanje, razmišljanje i pisanje, te adrese na koje će ih uputiti (od adresa klubova zastupnika do predsjednikove i Ustavnog suda). Jedan takav standardni prigovor završava sljedećim zaključkom: 'Smatram da je... na roditeljima da svoju djecu odgajaju u skladu sa svojim uvjerenjima. Stoga Vas molim da još jednom promislite i obustavite nastojanje oko nametanja nepotrebnog Kurikuluma zdravstvenoga odgoja.'

Iste stranice idu toliko daleko da čak pozivaju roditelje da im samo pošalju svoja imena i prezimena te JMBG kako bi cijeli posao odradile umjesto njih, što neodoljivo podsjeća na stoljetnu katoličku praksu u kojoj su svećenici proučavali Bibliju pisanu na latinskom jeziku umjesto puka koji je bio nepismen, ili barem nepismen u mrtvim jezicima.

Stječe se dojam da Katolička crkva i danas svoje sljedbenike doživljava nepismenima, lijenima ili nesposobnima da misle svojom glavom jer ne insistira da dobro prouče dva ključna dokumenta 'Kurikulum zdravstvenog odgoja' i 'Standardi spolnog odgoja u Europi', vide svojim očima što tamo piše, promisle svojom glavom i uključe se u raspravu prema svojoj savjesti, već ih uglavnom potiče da kopi-pejstaju njihov ready-made prigovor u što većem broju.

Iako je cijela buka oko IV. modula Zdravstvenog odgoja iz političko-ideoloških razloga hiperdimenzionirana, jer se radi tek o par sati godišnje koji teško mogu nanijeti ikakvu moralnu ili svjetonazorsku štetu djeci, mi vam preporučujemo da navedene dokumente istražite sami, saznate sami što govore o dodirima, spolnosti i mastrurbaciji te odlučite sami. Ključni dokumenti nemaju puno stranica! Ako ipak nemate vremena za detaljno studiranje teksta, potražite tražilicom barem gore navedene sporne riječi ili one koje mislite da bi mogle biti sporne (odnosno njihove kraće oblike koji isključuju padeže) i sami se uvjerite što o njima govore ključni tekstovi. Bilo da se slažete ili se ne slažete sa sadržajem predloženog kurikuluma, ispunite formular koji je ponudilo ministarstvo ili pak pišite na ponuđenu e-mail adresu - ako se slažete da date zdravstvenom podršku, a ako ne da utječete na promjenu kurikuluma. Kako ističe MZOS na svaki ozbiljan prijedlog oni su dužni reagirati – usvojit će ga ili odbaciti, a po završetku javne rasprave pristigle primjedbe i prijedlozi bit će objavljeni na mrežnim stranicama Ministarstva, uz obrazloženja za one koji neće biti prihvaćeni.

U Ministarstvu su nam objasnili da ne mogu objaviti baš svako pismo koje će im biti upućeno jer se ne očekuje da će sva biti ozbiljna, moguće je da će među njima biti svega – od dobrih prijedloga do psovki. Ističu da je takav način provođenja javne rasprave – preko ispunjenih službenih formulara – u skladu s vladinim Kodeksom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata.

Dakle, pročitajte radni materijal na stranici MZOS-a, osobito 'sporni' dio koji se zove 'Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje', proučite Standarde spolnog odgoja u Europi i predstavite svoje prijedloge, kritike ili pohvale na adresi za javnu raspravu. Činite to za dobro svoje djece i svoje zemlje!