KONFERENCIJA

Završili Advanced Technology Days

05.12.2013 u 15:46

Bionic
Reading

Deveta tehnološka konferencija okupila je više od 150 razvojnih inženjera, IT profesionalaca, programera i svih ostalih koji se profesionalno ili privatno bave razvojem i korištenjem IT rješenja

Otvorio ju je Tomislav Tipurić, direktor konferencije te specijalist za tehnologije u Microsoftu Hrvatska, koji je napomenuo kako su ovakve konferencije izuzetno bitne za razvoj IT industrije jer 'uređaji bez dobre softverske podrške ne vrijede ništa'.

U uvodnom predavanju Draško Ivanišević, voditelj odjela za promociju razvojne platforme i poslovnih rješenja u Microsoftu Hrvatska, pohvalio je hrvatsku zajednicu razvojnih i sistemskih inženjera kao najveću u regiji te naveo kako konzumerizacija IT-a, proces u kojem je Microsoft predvodnik, donosi niz novih uređaja, od mobilnih telefona i tableta, preko računala do raznoraznih 'pametnih' uređaja koji na neki način komuniciraju s računalima.

Upravo zbog toga, kao i zbog pojave novih usluga koje se mahom sele u oblak, sve je veći izazov razvijati aplikacije. Posao je Microsofta, u tom slučaju, pomoći razvojnim inženjerima i IT profesionalcima te njihov posao učiniti što jednostavnijim.

Advanced Technology Days konferencija je bazirana na četiri mega trenda - pričali smo o računalstvu u oblaku, o mobilnosti, o društvenim medijima i njihovim primjenama u svakodnevnom poslovanju kao i o velikim podacima odnosno velikim količinama podataka i algoritmima, pristupima i rješenjima kako od tih podataka stvoriti bitne, poslovno primjenjive informacije.

Uspjeli smo u dva dana staviti četrdeset predavanja koja smo podijelili u dva dijela - prvi dio namijenjen IT profesionalcima, ljudima koji se bave primarno održavanjem i stvaranjem računalne infrastrukture, a drugi dio namijenjen je ljudima koji razvijaju nova rješenja ili nadograđuju postojeća - razvojnim inženjerima i programerima', objasnio je Tipurić.

Drugog dana konferencije najveći interes prisutnih izazvao je okrugli stol na kojem su Tipurić kao moderator, Luka Gospodnetić iz IN2, Domagoj Pavlešić iz Web-ideje, Bruno Kovačić iz Axilisa i Matej Špoler iz Infinuma razgovarali o budućnosti aplikacija.

Glavna rasprava povela se oko 'sukoba' koji će se u budućnosti razviti između web-aplikacija i nativnih aplikacija kao i razvoj aplikacija za različite operativne sustave. Raspravljalo se o Silverlightu, stvaranju standarda, HTML5, korisničkom iskustvu te drugim vezanim temama.

Sudionici okruglog stola na kraju su zaključili kako su aplikacije budućnost te da će uskoro u potpunosti zamijeniti 'obične' web-stranice.