VRIJEDI PROBATI

Zašto se ne prebacite na Windows Phone?

08.02.2015 u 08:08

Bionic
Reading

Konkurencija je u mobilnom svijetu od izuzetne važnosti, a iako Microsoft ne uspijeva ugrabiti značajniji postotak korisnika (oko 10 posto na vodećim tržištima EU) na svoju mobilnu platformu, nju se teško može ignorirati. Zašto onda odabrati Windows Phone uređaj pored iOSa i Androida?

U mnogočemu se Microsoftovo mobilno rješenje i vezani uređaji smještaju između Androida i iOSa. U nekim segmentima prilagodljiviji od iOSa, a kudikamo zatvoreniji od Androida, Windows Phone je imao trnovit put još od prvog predstavljanja. Najznačajniji (i po potrošače najbolniji) skok dogodio se prelaskom na Windows 8 jezgru, čime je otvoren niz novih mogućnosti - koje se tek trebaju iskoristiti.

Potencijal platforme opet će doći u fokus s obzirom da će mu jezgru uskoro činiti Windows 10. No, što Windows Phone nudi sada?


Fenomenalan hardver je svakako bitan dio priče. Prije nego je Microsoft kupio Nokijin mobilni odjel, ovaj finski proizvođač je radio uređaje koji su godinama bili prepoznatljivi, izdržljivi i općenito kvalitetni. Sve se nastavilo u istom smislu i nakon preuzimanja, premda su se u Redmondu malo manje fokusirali na perjanice, a više na uređaje najnižeg segmenta. No, i to bi se trebalo promijeniti u sljedećih nekoliko mjeseci. Jedina razlika je to što uređaji više ne nose ime 'Nokia' na sebi.

Ima nešto i u najnižem segmentu uređaja. Dok jeftini(ji) uređaji drugih platformi generalno gledano ne pružaju idealno korisničko iskustvo (trzava sučelja, blokiranje, prekid softverske podrške niti godinu nakon izbacivanja na tržište...), Windows Phone je u pravilu toliko optimiziran da se prijelaz na uređaj vrhunskih hardverskih komponenti nešto teže primijeti, osim ako se ne aktiviraju neki vrlo zahtjevni igraći naslovi, što je i logično. No, što je bitnije, Windows Phone 8.x uređaji mogu računati s nadogradnjom na Windows 10 - i nastavak podrške.

PureView tehnologije su mnogo više od marketinškog pristupa. Lumia modeli opremljeni PV značajkama (oversampling, optička stabilizacija slike i dr.) uistinu su u mogućnosti kreirati fenomenalne fotografije, što posebno vrijedi za vrh ponude uređaja. Prave mobilne foto-konkurencije za sad već stari model Lumia 1020 još uvijek nema, iako se neki proizvođači svojski trude. To ne znači da i ostali modeli ne profitiraju od PureView tehnologija i dodatnih softverskih mogućnosti. Noviji modeli podržavaju i snimanje u RAW formatu, što je za mobilne fotografe od velike važnosti - ili bi barem trebalo biti.

Sučelje Windows Phone platforme je s novom nadogradnjom dobilo i mogućnost kreiranja foldera na početnom ekranu s 'pločicama'. Informacije i mogućnosti koje one pružaju predstavljaju jedinstveno iskustvo korištenja Microsoftove mobilne platforme u odnosu na konkurenciju. Istina, za Android postoji brdo launchera koji pokušavaju imitirati to sučelje, no čim se zagrebe ispod površine postaje jasno da 'to nije to'. Windows Phone aplikacije su istovremeno i vrlo prepoznatljive dizajnom, a statične slike obično ne govore dovoljno dobro o cijelom korisničkom iskustvu.

Naposljetku valja spomenuti i virtualni asistent Cortana, koja je riječima mnogih i u ovoj ranoj fazi bolje rješenje od Appleove Siri ili Google Now. Osnovni problem je to što još uvijek nije lokalizirana ili dostupna u svim zemljama bez dodatnog petljanja po uređaju.