SVEGA PETSTOTINJAK KUNA

Stižu novi i nikad jeftiniji Lumia modeli

15.01.2015 u 14:43

Bionic
Reading

Bez posebne prezentacije, Microsoft je jučer otkrio svoje nove najjeftinije modele Windows Phone pametnih telefona. Njih čini potpuno nova serija uređaja (400) s modelom Lumia 435 te nešto snažniji i bolje opremljen model Lumia 532

Još prije nego je bila finalizirana Microsoftova kupovina Nokijinog odjela za mobilne uređaje, u obje kompanije su izrazili želju da lepeza uređaja u ponudi bude vrlo široka, kako bi se posebno zadovoljili potrošači iz zemalja u razvoju, ali i prvi korisnici pametnih telefona uopće.

'Lumia 435 i Lumia 532 donose konkurentan hardver uz inovativan softver koji će nastaviti dobivati najnovije nadogradnje i poboljšanja', navode iz Microsofta. Oba modela tako stižu s predinstaliranom Lumia Denim nadogradnjom za Windows Phone 8.1 operativni sustav i uobičajene aplikacije koje stižu i na svim drugim modelima. Uređaji će biti dostupni u uobičajenom izdanju, ali i dual-SIM 3G verzijama.


Lumia 435 koristi Qualcommov dvojezgreni Snapdragon 200 čip na radnom taktu od 1,2GHz, uz 1GB radne memorije i 8GB spremišnog prostora proširivog microSD karticama do 128GB. Taj 4-inčni uređaj koristi ekran razlučivosti svega 800 puta 480 piksela, no s obzirom na cijenu jasno je da su uštede negdje morale uzeti maha. Slična situacija je i kod glavne kamerice uređaja od svega 2MP i uz fiksni fokus te bez LED bljeskalice:

Upoznajte najjeftiniji Lumia model do sada


Lumia 432 pak donosi istu seriju Qualcommovog čipa, ali s dvije procesorske jezgre više od prethodnog modela. U odnosu na njega je nadograđena i kamerica na 5MP, iako i dalje fiksnog fokusa te bez bljeskalice. Ostatak karakteristika je više-manje identičan prethodnom modelu. Gigabajt radne memorije, 8GB spremišnog prostora uz microSD proširivost, baterija od 1.560mAh i ostalo, trebalo bi riječima kompanije zajamčiti optimalno iskustvo kako u radu, tako i u igranju:

Upoznajte jeftini smartphone Microsoft Lumia 532

Najbitniji aspekt oba uređaja je, ipak, cijena. Oba modela će se početi prodavati u veljači diljem Europe i drugih regija (isključivši SAD) po cijenama od 69 i 79 eura.