LUMIX DMC-CM1

Panasonic najavio smartphone s 'opasnim' foto mogućnostima

18.09.2014 u 16:52

Bionic
Reading

Kompaktni fotoaparati izumiru, Panasonic je već neko vrijeme tih u svijetu pametnih telefona, no na Photokina sajmu u Kölnu su itekako privukli pažnju svih ljubitelja mobilne fotografije. Najavili su 'connected camera' uređaj DMC-CM1, a riječ je o pametnom telefonu u kojeg je naguran 20-megapikselni 1-inčni senzor te fenomenalna Leica optika

Nokia mobiteli Lumia 1020 i PureView 808 sada su i službeno potučeni u igri s fizičkom veličinom senzora, iako je Panasonicov uradak nešto niže razlučivosti. Lumix DMC-CM1 donosi najveći senzor ikad koji je krasio kakav mobilni uređaj (u rangu Sonyjevog izvrsnog fotoaparata RX100, tj. otprilike sedam puta veći od uobičajenih senzora u mobitelima) i postavlja potpuno nove granice u svijetu mobilne fotografije - barem na papiru.

Osim senzora velike površine, veći dio uređaja zauzima i f/2.8 Leica optika, žarišne duljine (ekv.) od 28mm. Ovaj pametni telefon je u stanju snimati i 4K video materijal te fotografije u RAW formatu, a naravno kako su sve postavke vezane za snimanje potpuno otvorene korisniku.

Ostatak ovog 4,7-inčnog uređaja čine izvrsne komponente, poput Qualcommovog Snapdragon 801 čipa, 2GB radne memorije, 16GB spremišnog prostora (uz microSD podršku) te baterija od 2.600mAh. Za sada nema riječi o datumu kada će se uređaj moći kupiti, a govori se o cijeni od kakvih 900 eura.