EVO IDEJE

Zašto ne biste sami isprintali ukrase za blagdansko drvce

08.12.2016 u 06:57

Bionic
Reading

Božićno-novogodišnje drvce dio je tradicije s kojom smo odrastali, ali to ne znači kako mora biti svake godine isto. Evo prijedloga neobičnih ukrasa koje možete trodimenzionalno isprintati

1) Božićno drvce
Božićno drvce nesporno je kralj ukrasa tijekom blagdana krajem godine. Običaj ukrašavanja zimzelenog drvca potječe od njemačkih kršćana iz 15. stoljeća, no počeo se širiti krajem 19. stoljeća u viktorijanskoj Britaniji.

Isprintati cijelo drvce nije ni praktično, a ne vjerujemo ni da bi dobro izgledalo. Ali zašto ne bi isprintali manje izdanje kao ukras? Autori vam preporučuju korištenje prozirnog punjenja kako biste u nj mogli staviti LED svjetla.

2) Zvijezde i pahuljice
Božićno drvce je super, ali nije baš nešto ako ga nemate čime ukrasiti. Svjetlucave lamete još se ne mogu 3D printati, ali kuglice i slični ukrasi zato mogu. Ove zvijezde i pahuljice dolaze s kukicom pomoću koje ćete ih okačiti na grančice. Za još bolji dojam koristite prozirno punjenje i objesite ih ispred izvora svjetla.

3) Zvijezda na vrhu drvca
Božićno drvce kralj je blagdanskog ozračja, a ukras na njegovom vrhu je kruna. Tradicionalno, na raspolaganju su dva izbora: anđeo (predstavlja anđela Gabrijela iz priče o Isusovu rođenju) ili zvijezda (predstavlja Betlehemsku zvijezdu).


Vaša, naravno, može biti drukčija. Recimo, pikselizirana. Kao da je prispjela iz Pac-Mana. Isprintat ćete je u komadu s rupom pri dnu kako biste je mogli postaviti.

4) Kutija za poklon
Riješili smo drvce i kuglice. Vrijeme je za poklone. Papiri za umatanje nisu jeftini, nisu ni prijateljski naklonjeni prema okolišu, a ni naročito dobri za ponovno korištenje.

Zašto onda ne biste napravili kutijicu za poklon koju je moguće zaključati i ponovno pustiti u opticaj, a koja može poslužiti i kao ukras. I kutijicu i ključ za nju možete isprintati, a vrpca poklopcu dodaje još jednu razinu sigurnosti.

5) LED božićna zvijezda
Autori ovog ukrasa željeli su odati počast Isamu Akasakiju, Hiroshiju Amanu i Shujiju Nakamuri, trojcu japanskih znanstvenika koji su dobili Nobelovu nagradu za fiziku 2014. za svoj rad s LED svjetlima. Bez njih HD televizori, računala, smartfoni i još štošta ne bi danas bilo isto.

LED božićna zvijezda dolazi sa stalkom za postavljanje na uspravne ili vodoravne površine te otvorom za ventilaciju. Namijenjena je korištenju u zatvorenim prostorima s LED trakicama niske razine potrošnje energije.

6) Božićni anđeo
Zahvaljujući Viku s Thingieversea, možete imati svog božićnog anđela jednostavnog dizajna i prostorom za svjetlo ili LED svijeću pri dnu te kukicom kojom ćete ga okačiti.

7) Djed Mraz/Božićnjak
Bez lika iz nordijskih legendi čije porijeklo možemo pratiti sve do priča o bogu Odinu - a koji je do planetarne slave došao i uz pomoć jednog od najjačih marketinških strojeva 20. stoljeća - gotovo je nemoguće zamisliti božićno-novogodišnje blagdane.

Možete ga isprintati uhvaćenog dok se sprema spustiti niz dimnjak. Osim što će razveseliti ukućane i kolege na poslu, može poslužiti i kao držač za olovku.

8) Sob Rudolf i društvo
Djed Mraz ne bi daleko stigao bez svojih vjernih pratitelja sobova na čelu s Rudolfom crvena nosa.

3D printanjem možete izraditi modele visoke 28 centimetara. Računajte kako će vam za to trebati gotovo sedam sati. Kako biste dobili svjetlucavu površinu, prvo ih pošpricajte bojom za metal, zatim dodajte boju sa šljokicama i sve učvrstite lakom sa šljokicama.


9) Dvorac
Sami po sebi dvorci nisu simbol blagdanskog ozračja. No ima nešto u njihovim kulama u oblacima, zimzelenim stablima prekrivenim snijegom i čarobnim kraljevnama...

Ovaj zimski dvorac s Thingieversea izgleda kao da je iz priče o dobrom kralju Vjenceslavu. Dodajte ponešto lažnog snijega i pokojeg maloprije spomenutog soba kako bi sve izgledalo još bolje.

10) LED Death Star
Ne, nema veze s Božićem ili Novom godinom. Ali to je Zvijezda smrti! Koja svijetli! I visi na vašem božićnom drvcu!

Glavna sfera promjera je deset centimetara. Gornja polovica dolazi s dvije STL datoteke, jednom za čvrstu hemisferu, drugom s prostorom za LED trakicu. Trebat ćete poznavati osnove elektronike i lemljenja kako LED dio izgledao dobro i radio kako treba.

Više:Make Use Of