POZNATA REFERENCA

Zašto nam Elon Musk iz svemira poručuje da ne paničarimo?

07.02.2018 u 10:30

Bionic
Reading

Neobičan natpis na kontrolnoj ploči sportskog automobila na putu za Mars citat je iz kultnog klasika znanstvene fantastike

Tvrtka SpaceX je lansirala svoju raketu Falcon Heavy, najveću dosad, u svemir. U orbitu oko Sunca koja će sezati sve do Marsa ponijela je sa sobom automobil boje trule višnje Tesla Roadster Elona Muska.

  • +3
Falcon Heavy Izvor: Profimedia / Autor: NN

Ubrzo po lansiranju Musk je tvitnuo snimku uživo auta i 'vozača', lutke nazvane Starman (da, prema pjesmi Davida Bowieja), sa Zemljom u pozadini. Ali, to nije bila jedina referenca na popularnu kulturu u automobilu na svemirskom putovanju.

Posred središnjeg zaslona vidljiv je natpis Don't Panic. (Ne paničari. - op.a.) koji se odnosi na knjigu Vodič kroz galaksiju za autostopere pisca Douglasa Adamsa, objavljenu 1979. godine, u kojoj pratimo dogodovštine slučajnog svemirskog autostopera Arthura Denta. Taj se natpis nalazi na koricama spomenutog vodiča.

Musk, koji je kultni Vodič pročitao kao tinejdžer, ne krije oduševljenje tim klasikom, a jednom je prilikom u intervjuu rekao kako mu je svemirski brod iz Vodiča najomiljeniji među brodovljem iz znanstvene fantastike, piše Business Insider.