SRETNE OKOLNOSTI

Zašto jučerašnji potres nije izazvao razoran tsunami?

12.04.2012 u 10:28

Bionic
Reading

Moćan potres koji je u srijedu uzdrmao Indoneziju potaknuo je vlasti više zemalja oko Indijskog oceana da oglase uzbunu zbog tsunamija i izazvao paniku na ulicama pokrajine Aceh u kojoj je 2004. godine u naletu 'plimnog vala' život izgubilo oko 170.000 ljudi

Nasreću, ništa strašno nije se dogodilo. Znanstvenici smatraju da je Indonezija ovaj puta imala sreću.

Prema američkom Geological Surveyu, prvi je potres u srijedu imao magnitudu 8,6, nakon čega je uslijedilo podrhtavanje tla magnitude 8,2. Bolnice u Acehu hitno su evakuirane, a stanovnici su automobilima i motociklima pobjegli u područja više nadmorske visine. Ljudi su na ulicama izbezumljeni tražili članove svojih obitelji.

Uzbuna uslijed tsunamija ukinuta je nakon nekoliko sati nakon što u oceanu nisu zabilježeni nikakvi opasni valovi.

'Bilo je tsunamija, međutim, valovi su bili niži od metra', rekao je Emile Okal, geofizičar s Northwestern Universityja u Evanstonu, u Illinoisu i dodao: 'To jesu značajni valovi, no oni ne mogu uzrokovati velike štete.'

Za razliku od jučerašnjih, valovi iz prosinca 2004. godine bili su visoki gotovo kao deseterokatnice. Zašto ovi novi nisu bili viši?

Okal kaže da postoje dva glavna razloga. Prije svega, jučerašnji je potres imao manju magnitudu - 8,6, dok je onaj iz 2004. imao magnitudu 9,3.

Kao drugo, novi potres je bio drukčijeg tipa – tlo se kretalo vodoravno, za razliku od onoga kraj Sumatre u kojem su veliki dijelovi morskog dna naglo uzdignuti prema gore. Takvo kretanje 2004. je snažno pokrenulo vode iznad mjesta potresa.

'U srijedu je amplituda tsunamija bila mnogo manja nego što bi bila da je bilo vertikalnog kretanja', objasnio je Okal.

Prema američkom geofizičaru, jučerašnji je potres zanimljiv jer se nije dogodio u području rasjeda u kojem se sudaraju dvije tektonske ploče, pa jedna ponire ispod druge. Novi potres dogodio se oko 150 km od najbliže subdukcijske zone.

Okal smatra da je jučerašnji potres vrlo zanimljiv jer takva podrhtavanja tla koja se odvijaju unutar tektonske ploče obično ne prelaze magnitudu 6.

'To je nešto novo; nešto takve snage nikada prije nismo vidjeli u ovom području', rekao je Okal.