PREBRZO I ZA NAJBRŽE

Zašto je tajni hipersonični avion 'izletio iz kože'?

25.04.2012 u 15:53

Bionic
Reading

Letenje 20 puta brže od zvuka pokazalo se lošim za 'kožu', čak i za super 'high-tech' letjelicu koju su razvili najbolji inženjeri istraživačke agencije američke vlade, izvijestila je u utorak američka TV mreža ABC News

DARPA, Agencija za istraživanje naprednih obrambenih projekata, javnosti je ponudila svoje pretpostavke o tome što je uzrokovalo da njezina bespilotna letjelica hipersonične tehnologije (HTV-2), oblika vrha strelice, naglo izgubi kontakt i surva se u Pacifik samo nekoliko minuta nakon što je rezala nebo brzinom od 20 Macha u kolovozu prošle godine: išla je tako brzo da se njezina 'koža' (oplata) ogulila.

Nakon osam mjeseci istrage, DARPA je zaključila kako se, iako je očekivano da HTV-2 izgubi dio oplate tijekom leta, 's aerostrukture ogulilo više dijelova kože letjelice nego što je bilo predviđeno', istaknula je agencija u priopćenju.

Agencija je navela kako je očekivala da će HTV-2, koji ide tako brzo da može preletjeti udaljenost od New Yorka do Los Angelesa za 12 minuta, doživjeti 'impulzivne udarne valove' na takvim brzinama, ali su šokovi koje je iskusila u kolovozu prošle godine bili 'više od 100 puta snažniji od onih koje bi dizajn letjelice mogao izdržati'.

Iako je test bio javan, pojedinosti o dizajnu HTV-2, stabilnosti sustava i potencijalnoj namjeni i dalje su strogo povjerljivi.

Dva mjeseca nakon što je DARPA testirala HTV-2, američka vojska testirala je svoju hipersoničnu letjelicu - oružani sustav dugog doleta nazvan Napredno hipersonično oružje (AHW), dizajniran za udar na bilo koji cilj u svijetu u samo nekoliko sati.