ASTRONOMIJA

Zašto je Mars toliko negostoljubiv i kakvi nas izazovi tamo čekaju?

3/6

Treba vam struje?

Prvi problem s Marsom je niska energetska učinkovitost - solarna energija zbog udaljenosti od Sunca ima svega 40 posto snage one na Zemlji, a kao sol na ranu možemo dodati i česte pješčane oluje koje nebo znaju zakriti i po nekoliko dana. Također možemo zaboraviti na geotermalne izvore i vjetar, pošto je atmosfera prerijetka, dok je sam planet puno, puno manje geološki aktivan (što znači da je i hladniji). Predlažete nuklearnu energiju? Zvuči dobro, no uzmite u obzir da Mars ima jako malo izvora radioaktivnog goriva, što znači da se sve treba donijeti sa Zemlje (uključujući i sam reaktor).

Sva energija koju donesemo na Mars bit će nam od malo koristi ako ne možemo disati. Vodite računa da je tamošnja atmosfera svega 1 posto gustoće one na Zemlji te da se većinom sastoji od ugljikovog dioksida. Naše nastambe se, upravo zbog toga, moraju držati pod pritiskom te puniti umjetnom atmosferom sačinjenom od kisika i dušika. Zbog pritiska će, stoga, nastambe morati biti ovalnog oblika.

Treba vam struje?

Treba vam struje?

Izvor: Pixsell / Autor: ABACA/ABACA/PIXSELL

Prethodna slika Sljedeca slika
Put na Crveni planet na prvi se pogled čini kao trivijalni zadatak, no nažalost, to nije tako. Evo kakvi izazovi čekaju hrabre koloniste koji Mars odluče prilagoditi za trajno naseljavanje