ASTRONOMIJA

Zašto je Mars toliko negostoljubiv i kakvi nas izazovi tamo čekaju?

6/6

A što je s hranom?

Nakon što se uspješno izoliramo od radijacije i otrovne prašine, morat ćemo se nekako prehraniti. Što se vode tiče, tu neće biti problema s obzirom da se samo trebamo spustiti negdje blizu polova gdje leda ima u izobilju. Ako želimo uzgajati biljke, tu nastaje novi problem, s obzirom da je marsovsko tlo otrovno. Drugim riječima, morat ćemo dekontaminirati tlo, postaviti ga u zasebnu prostoriju, gnojiti ga recikliranim ljudskim otpadom i držati fige da biljke neće uvenuti. Također valja napomenuti da je cijeli proces detoksifikacije i uzgoja užasno energetski zahtjevan i naravno - skup.

Konačni problem, doduše, je sama gravitacija koja je 38 posto one na Zemlji. Ako ikad odlučimo napraviti bazu na Marsu, morat ćemo brinuti da kolonisti redovito vježbaju kako im zbog slabljenja kostiju i mišića povratak na Zemlju ne bi postao nemoguć.

Ako svemu ovome dodamo i astronaute koji neće doslovno izgubiti razum od stresa, prvih par desetljeća na Marsu bilo bi donekle izvedivo.

Stoga što kažete? Jeste li spremni za putovanje?

A što je s hranom?

A što je s hranom?

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prethodna slika Sljedeca slika
Put na Crveni planet na prvi se pogled čini kao trivijalni zadatak, no nažalost, to nije tako. Evo kakvi izazovi čekaju hrabre koloniste koji Mars odluče prilagoditi za trajno naseljavanje