nakon 28 godina

Zar je moguće? Windowsi napokon podržavaju .rar, no postoji caka

24.05.2023 u 12:14

Bionic
Reading

Nakon dugih 28 godina Microsoft je odlučio u svoje Windowse ugraditi podršku za manipulaciju datotekama komprimiranim formatom .rar

U današnje vrijeme brzog pristupa internetu gotovo da nema potrebe za korištenjem komprimiranog oblika datoteka, no one zapakirane u format .zip i dalje su prilično česte.

Stariji korisnici interneta sjetit će se i formata .rar, a koji je u počecima interneta bio nezaobilazan prilikom dijeljenja te preuzimanja datoteka s foruma i drugih web odredišta.

Isti korisnici također sigurno se sjećaju da je WinRAR, sada već legendarnu aplikaciju za otvaranje datoteka zapakiranih formatom .rar, bilo potrebno platiti, što mnogi nikada nisu napravili. Ili su koristili softver u probnom besplatnom periodu od 14 dana ili su ilegalno preuzeli WinRAR s nekog od web odredišta koja su to omogućavala. Štoviše, WinRAR je i danas aplikacija za koju je potrebno izdvojiti 29,95 eura.

Cijeli poslovni plan ekipe koja stoji iza WinRAR-a sada pada u vodu jer su u Microsoftu odlučili ugraditi direktnu podršku za manipulaciju datotekama zapakiranim formatom .rar.

Dodali smo izvornu podršku za dodatne arhivske formate, uključujući tar, 7-zip, rar, gz i mnoge druge koristeći projekt otvorenog koda libarchive. Sada možete dobiti poboljšane performanse funkcionalnosti arhiviranja tijekom kompresije u sustavu Windows, stoji u objavi na službenom Microsoftovom blogu posvećenom Windowsima.

Inače, WinRAR proizvod je dvojice Rusa, braće Eugena i Aleksandra Rošara, a koji je svjetlo dana ugledao 22. travnja 1995. godine. Sada, 28 godina kasnije, format .rar automatski je podržan u Windowsima, no samo korisnicima koji su se odlučili prebaciti na verziju 11 Microsoftovog operativnog sustava, donosi TechCrunch.