TAJNE CRVENOG PLANETA

Zar je letjelica iz NASA-e zbilja snimila pauke na površini Marsa?

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 21.09.2018 10:16
  • Objavljeno 21.09.2018 u 10:16
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL

Premda bi mnogi htjeli da je drukčije, ne radi se o pravim živim paucima, već o neobičnim geološkim formacijama koje na njih podsjećaju

Slika koju nam je nedavno poslao NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter (skraćeno MRO) prikazuje neobične crne formacije tehničkog imena araneiforme koje se prostiru po svjetloj pozadini. NASA tvrdi da su geološke formacije 'karakterstične zbog brojnih kanalima koji 'izviru' iz jedne točke te koji podsjećaju na duge noge pauka'. Jezivo.

Tim sa Sveučilišta u Arizoni istaknuo je MRO-ovu sliku na Twitteru te usput zahvalio Planet Fouru, javnom projektu pomoću kojeg građani mogu pomoći znanstvenicima pri prepoznavanju neobičnih značajki Marsa koje se isplati dodatno istraživati.

Volonteri iz organizacije Planet Four prošli su kroz ilustracije južne polarne regije Marsa, tražeći interesantne formacije poznate pod engleskim imenom 'fans and blotches' (lepeze i mrlje). Njihova nastojanja pomoći će NASA-i i MRO timu pri planiranju budućih snimanja Crvenog planeta.

'Ljudski um je superiorni alat za analizu složenih slika poput onih na površini Marsa' kažu predstavnici Planet Foura.

ZNANOST NAKON CASSINIJA

Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice

Pogledaj galeriju
9

Što su zapravo ti 'pauci'?

'Pauci' koje vidimo na slici, prema timu MRO, nastaju putem procesa zagrijavanja zaleđenog ugljičnog dioksida ispod prozirne ledene površine. Led se tijekom ove pojave (koja zavisi o godišnjem dobu na Marsu) pretvara u plin koji u jednom trenu probija površinu i rasipava prašinu i zemlju prema gore ili u smijeru vjetra. Rezultati su mrlje iz kojih 'izlaze noge paukova'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!