BEŽIČNO PUNJENJE

Zar ćemo doista za manje od pet godina reći zbogom kabelima i puniti mobitele samo bežično?

29.01.2019 u 11:23

Bionic
Reading

U tvrtci BIS Research procjenjuju kako bi do 2023. godine tržište bežičnog punjenja moglo porasti čak deset puta

Bežično punjenje pametnih telefona napravilo velike korake naprijed zadnjih nekoliko godina. Većina velikih proizvođača ga podržava, uspostavljen je industrijski standard, a vrijednost tržišta bi se u kratko vrijeme trebala udesetorostručiti.

Prema procjeni tvrtke BIS Research, u 2017. godini iznosila je tek 2,57 milijardi američkih dolara, no do 2023. bi trebala dosegnuti čak 20,57 milijardi dolara. Usporedbe radi, filmska industrija na globalnoj razini prošle je godine bila na razini od 41,7 milijardi dolara.

POMOĆ PRI ODABIRU

Bežični ili 'obični' punjač? Evo nekoliko savjeta

Pogledaj galeriju

Da bi takav rast bio ostvaren većina ljudi morala bi okrenuti leđa kabelima i prijeći na bežično punjenje. Je li to izvedivo?

U prilog mogućem naglom rastu ide sve veći broj uređaja koji podržavaju bežično punjenje, ali i sve veći broj kućanskih i uredskih uređaja i dijelova namještaja koji mogu poslužiti u tu svrhu.

Širenje podupire i prihvaćanje standarda Qi, iza kojeg su stali i najveći igrači poput Applea i Samsunga, kao i to što tehnologija postaje sve boljom, a uređaji u koje je ugrađena cjenovno pristupačniji.

No, hoće li to biti dovoljno da se potpuno riješimo kabela u tako kratkom razdoblju? Teško je sa sigurnošću prognozirati, ali kabeli imaju nekoliko aduta u rukavu zbog kojih bismo ih mogli zadržati i nakon 2023.

Primjerice, još uvijek značajno brže pune smartfone nego što to čine bežični punjači, jeftiniji su i praktičniji za transport, a služe i u druge svrhe (poput, recimo, prijenosa podataka), piše Next Web.