GEJMING

Zaigrali smo: Zar je Battlefield V zbilja na tragu dobrih starih vremena?

04.12.2018 u 11:23

Bionic
Reading

Koliko je zapravo dobar Battlefield V i radi li se o igri koja je nadmašila vlastitu reklamnu kampanju? Odigrali smo ga i pokušali saznati

Nakon poigravanja s tematikom Prvog svjetskog rata, DICE i EA primili su se posla i priredili Battlefield V, ratni FPS koji, unatoč predrasudama, glavninu svojeg posla odrađuje vrlo korektno, makar ima dosta manevarskog prostora za poboljšanje.

Prije nego što se objeručke bacim na komadanje glavnog razoga zbog kojeg se kupuje Battlefield, pozabavit ću se nezaobilaznom kampanjom za jednog igrača.

Sam svoj majstor

Ako Battlefield V igrate zbog single playera, bit ću iskren - radite nešto krivo. Niti jedan nastavak popularne pucačine do današnjeg se dana nije iskazao po priči za jednog igrača, a Battlefield V potvrđuje to pravilo šablonskom pričom punom modernih politički korektnih elemenata. U trenutku pisanja recenzije bile su dostupne svega tri od četiri kampanje, no ako mene pitate – DICE četvrtu ne mora niti dovršavati.

Sve tri dosadašnje priče koncentriraju se na šuljanje i repetitivni gameplay, što je zbilja šteta s obzirom da je Battlefield serijal poznat po spektakularnim trenucima i dinamičnoj akciji. Jednog dana DICE će se vjerojatno trznuti iz medvjeđeg sna i napraviti spektakularnu kampanju, no realno - ne bi se tome previše nadao. Možda je ideja prikradanja bila autentičnost i vjernost izvornim povijesnim događajima koji su igru inspirirali, no realno – s obzirom da su likovi u dvije od tri kampanje politički korektne izmišljotine, najradije bi stao sa gunđanjem prije nego što recenziju videoigre za više igrača pretvorim u živčano prekopavanje po povijesnim činjenicama.

Ono što je bitno

Tim rečeno, mod za multiplayer u Battlefieldu V je dobar. DICE je poradio na temeljnim mehanikama pucnjave i ranjavanja, učinivši igru puno bržom i agresivnijom bez prevelikog kompromisa po pitanju taktičkih opcija. Da, jasno – broj mrtvih u novom je Battelfieldu prilično eskalirao, no to samo znači da DICE i EA žele proširiti publiku i u Battlefield uvući i nekoliko igrača koji su uživali u Call of Dutyju.

Korisničko sučelje Battlefielda je, bez okolišanja, moglo biti puno bolje. Meni je trenutno doslovno krcat neiskorištenim poljima, a sve što pokušavate napraviti radi se u više koraka nego što je potrebno. Iskreno, drago mi je što je DICE rekao da radi na preinaci izbornika, s obzirom da je u trenutnoj iteraciji zbilja loš. Na vašu sreću, većinu igre provodit ćete unutar samih partija, što znači da je izbornik na kraju dana samo sekundarna smetnja.

DIGITALNA ZABAVA

Popisali smo naše najdraže domaće videoigre svih vremena

Pogledaj galeriju

Krenimo u detalje

Što se samih mehanika igre tiče, one koje rade svoj posao zbilja povećavaju kvalitetu igre u odnosu na prijašnje nastavke. Trzaji pušaka sada su intuitivni i lako se uče, metci lete točno tamo gdje ste nanišanili, zdravlje vam se automatski ne vraća (što znači da se morate liječiti ručno), a najbolji dio od svega je – nema više spemanja granatama.

Eksplozivi se, naime, ovog puta (zajedno sa svim iskoristivim predmetima) pojavljuju zavisno o plasmanu vašeg tima. Ovaj dobrodošli detalj jako pomaže pri balansiranju partija te na najopipljiviji način prikazuje dobar dizajn na djelu. Ono što mi nikako ne ide u glavu su zrakoplovi koji su trapavi, neučinkoviti u više manje svemu osim za - bombardiranje (bombarderi) i rušenje bombardera (lovci). Jasno mi je da velika većina ljudi nikad neće sjesti za upravljač brzog borbenog zrakoplova, no realno - ako su ga već stavljali u igru, mogli su to učiniti kako spada, a ne pretvoriti ga u 'one trick pony'.

Druga stvar koja mi nije pretjerano sjela su tenkovi koji, preda su zabavni za igranje, imaju kontrolnu šemu koja drukčije funkcionira kada ste u tenku u odnosu na kada ste izvan njega.

Konačno, tu je i sustav nadograđivanja oružja koji ovog puta funkcionira kao svojevrsni 'skill tree', s time da ga je nemoguće mijenjati unutar partije. Ovo znači da ćete, ako uđete u partiju u kojoj shvatite da ste odabrali krivi paket opreme – morati izaći van, promijeniti opremu i ponovno se stati u red za novu partiju.

Ova procedura, čisto usput, ponekad traje dosta dugo.

Kad smo već kod opreme, predložio bi vam da sva zarađena sredstva u igri koristite za nadogradnju, s obzirom da je DICE pogriješio u računici te sredstva za nadogradnju učinio puno rijeđima. Ako želite kozmetičke dodatke, strpite se i prvo otključajte svu opremu. Nakon toga slobodno krenite u šoping za seksi uniformama i modnim detaljima za vašu omiljenu pušku.

Bugovi, perspektiva i zaključci

Daljnji prigovori na mod za više igrača uglavnom se dodiruju stotina prisutnih bugova, no iskreno – ne smatram da oni trebaju utjecati na konačne zaključke o igri, s obzirom da će ih DICE prije ili kasnije ispraviti.

Sada bi čovjek pretpostavio da je Battlefield V zapravo osrednji naslov, no iskreno...ne slažem se s time.

Fascinantna stvar oko BFV je da on unatoč navedenim dizajnerskim nedaćama, ispraznom modu za jednog igrača i hrpi bugova - i dalje uspijeva biti zabavan. Mod za više igrača je jako dobro napravljen, zadaci su raznovrsni te najvažnije od svega – igra je zarazna i imerzivna.

Napucavanje s drugim igračima je adrenalinom nabijena uživancija, atmosfera je fantastična, grafika je predivna i sve se odvija strašno brzo uz hrpu ispaljenog streljiva. Sveukupni dojam prosječnog obožavatelja FPS-a upravo bi zbog navedenog trebao biti pozitivan – pogotovo nakon skepticizma uzrokovanog neučinkovitom reklamnom kampanjom.

Ako ste obožavatelj Battlefielda, volite akcijske pucačine i spremni ste na još jedan nastavak, mogli biste se iznenaditi koliko je ova igra zapravo dobra. Battlefield V je, bez ijedne sumnje, izvrsna multiplayer ekstravaganca koja će jednog dana bez dvojbe postati jednom od popularnijih i zabavnijih FPS igara na tržištu.

Battlefield V slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: DICE
  • Ime: Battlefield V
  • Proizvođač: DICE
  • Izdavač: EA
  • Žanr: FPS
  • Platforme: Xbox One, PC, PlayStation 4

plus:

  • Visok potencijal
  • Brza i dinamična borba
  • Grafika
  • Multiplayer

minus:

  • Izbornici
  • Bugovi
  • Kampanja za jednog igrača