RETRO ZABAVA

Evo kako igre s Commodorea 64 možete zaigrati - u pregledniku

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 12.10.2018 14:16
  • Objavljeno 12.10.2018 u 14:16
tportal

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: cstibi

Zahvaljujući čudima interneta i dobroj volji velikog broja volontera, videoigre iz prošlosti čuvaju se od zagrljaja zaborava. Pomoću ove stranice, moći ćete ih zaigrati i vi

Poznata stranica Internet Archive prošlog je mjeseca dodala emulator za Commodore 64, donijevši čitavu gomilu programa na globalnu mrežu. Rame uz rame drevnim arhivama igara za MS-DOS i Apple II, ove prastare aplikacije pohranjene su unutar arhive i dostupne su svim vlasnicima računala s instaliranim preglednikom i internetskom vezom.

Arhiva trenutno ima preko 15000 programa, među kojima je 9000 igara. Commodore 64 prava je riznica klasičnih naslova poput Donkey Konga, Ms. Pac-Man i Space Invaders. Ako vam treba dobra startna pozicija, obavezno bacite pogled na Archive.org i njihovu 'izložbu' najboljih programa i igara.

Što je to Commodore 64

Commodore 64 je nakon dolaska na tržište davne 1982. popularizirao osobna računa. Premda se radi o računalu koje je namjenjeno raznim vrstama softvera, bio je najpoznatiji po videoigrama te stoji kao jedan od temeljnih stupova onoga što danas nazivamo gejmingom. U trenutku pisanja članka svaka videoigra u arhivi dolazi sa nepromjenjenom mapom za kontrole, s time da su mnoge intuitivne. Neke poput Donkey Konga pokreću se bez ijedne mapirane tipke. Naravno, ovo vas ne bi smjelo obeshrabriti, s obzirom da na stranici možete mapirati vlastite komande za bilo koji naslov u arhivi.

Kako mapirati komande?

Evo kako možete podesiti komande za svaku pojedinu igru. Prvo pritisnite F12 kako biste povukli izbornik za postavke emulatora. Tamo odaberite 'Machine Settings' i pritisnite strelicu prema desno kako biste opciju izabrali. Nakon toga istaknite stavku 'Joystick settings i potom 'define keysets'.

Odaberite komande unošenjem tipki tako da izaberete komandu, pritisnete na strelicu prema desno te nakon toga pritisnete tipku koju želite koristiti. Vodite računa da ćete birati slovo za svaki smijer, kao i tipku na joysticku pod imenom 'fire'. Izađite iz menija pritiskom na lijevo te nakon toga naglasite i odaberite 'Joystick Device 1' i odaberite 'keypad 1'. Pritisnite escape kako biste izašli iz postavki.

DIGITALNA ZABAVA

Popisali smo naše najdraže domaće videoigre svih vremena

Pogledaj galeriju
6

Imate gamepad?

Ako imate gamepad ilitiga kontroler, možete mapirati i njega. Pratite gore navedenu proceduru, no birajte sve komande putem 'Joystick 1 mapping' umjesto 'define keysets' i nakon toga podesite 'Joystick Device 1' u 'Joystick'. Ako niste, aktivirajte i 'allow keyset joystick' opciju.

Vodite računa da ćete, nažalost, sve ove postavke morati unositi svaki put kada ponovno učitate stranicu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!