TEHNO RECENZIJE

Zaigrali smo šareni Concrete Genie - uživanciju za kreativce svih uzrasta

16.10.2019 u 11:21

Bionic
Reading

Ako tražite igru prilagođenu cijeloj obitelji, a naginjete na kreativnu stranu, možda biste trebali baciti pogled na ovu zanimljivu PlayStation ekskluzivu

Kada ste zadnji put zaigrali platformsku igru koja vas zbilja opušta i koja daje osjećaj dostignuća? Concrete Genie, najnovija PlayStation ekskluziva je art igra inspirirana Jet Set Radiom koja nastoji ponuditi upravo to. Ona ima radnju, fokus, konkretnog glavnog lika i maštovitu premisu, a sve to trpa u peterosatno iskustvo puno kreativnosti i neobičnih mehanika.

Muke mladog slikara

Concrete Genie vas stavlja u ulogu Asha, mladog umjetnika koji magičnim kistom stvara krajobraze na sivim i mokrim zidovima ribarskog gradića Denska. Crtanjem pomoću kontrolera stvarate scene i nastanjujete ih kreaturama koje u vam zamjenu za obavljanje zadataka pomažu da napredujete kroz igru. Ako kreaturu, na primjer, obojate u crveno, ona će biti agresivnija i moći će rigati vatru. I da, ako ste mislili da vam igra pri crtanju tih kreatura i prizora daje više nego dovoljno kreativnog prostora, u pravu ste.

Concrete Genie ima konkretne ciljeve i slagalice i aktivno nagrađuje vaš napredak kroz igru, dok u isto vrijeme igrača potiče da se unese u radi i slici doda malo više detalja. Riječ je o naslovu u kojem se igrač može vrlo lako izgubiti, što zapravo i nije loša stvar s obzirom da ga je moguće završiti tijekom jednog ili dva popodneva.

Sive ulice ribarskog gradića

Što se nužnih negativaca tiče, u Concrete Genieju imate posla s nasilnicima koji, na samom početku unište vašu bilježnicu sa skicama i prisile vas da ih tijekom ostatka igre sakupljate. Oni su također povezani sa sivilom i mrtvilom koje je obuhvatilo Densku, što znači da će tijekom igre aktivno raditi protiv vas, uništavajući radove koje ste mukotrpno nacrtali. Za kraj, oni jako vole maltretirati Asha, što znači da ćete većinu Concrete Genieja provesti zaobilazeći ih.

Problem je, doduše, što sva nužna diskusija o igrinim mehanikama donekle umanjuje vrijednost same igre. Concrete Genie je prije svega ostalog vizualno iskustvo ispunjeno jakim kontrastima i zasićenim bojama. On je punokrvna obiteljska igra koja može privući mlade igrače željne dobre radnje i šarenih likova, kao i starije gejmere kojima treba igra koja bi ih opustila i dala im malo kreativne slobode.

Izvor: Društvene mreže / Autor: PixelOpus

Kupiti ili ne?

Concrete Genie je platformska 3D igra koja će se najviše svidjeti kreativnim dušama i mlađim igračima. Ne radi se o izazovnom ili kompleksnom naslovu, već platformskoj akcijskoj avanturi s vrlo niskim ulaznim pragom i nizom neobičnih i maštovitih mehanika.

Neobični grafički stil, nepretenciozni zaplet i vrlo kompaktna radnja glavni su razlozi zašto bi se ova PlayStation ekskluziva trebala naći u kolekciji fanova Little Big Planeta, Tearawayja i sličnih ekscentrično-kreativnih igara. Ako se smatrate jednim ili jednom od njih, bacite pogled na Concrete Genie i vratite malo života u sive ulice Denske.

  • +6
Concrete Genie - slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: Pixelopus
  • Ime: Concrete Genie
  • Žanr: akcijska avantura/platformer
  • Proizvođač: Pixelopus
  • Izdavač: SCEE
  • Platforme: Sony PlayStation 4

Plus:

  • Grafika
  • Igru mogu igrati mladi i stari
  • Igra potiče kreativnost

Minus:

  • Kratko traje
  • Ne predstavlja prevelik izazov