TEHNOLOGIJA I PRIVATNOST

Zaboravio isključiti praćenje lokacije na Androidu pa ga osumnjičili za provalu

09.03.2020 u 13:05

Bionic
Reading

Jedan je stanovnik američke savezne države Floride koristio aplikaciju za fitnes kako bi pratio svoje kretanje biciklom. Ali, to je imalo neočekivanu posljedicu: policija ga je osumnjičila za provalu

Stanovnik Floride Zachary McCoy nikad nije bio u kući u koju je provaljeno. No, ostavio je postavke za praćenje lokacije uključene u aplikaciji RunKeeper. U Googleu su tako mogli pratiti njegovo kretanje, a policija - temeljem podataka koje su pribavili uz sudski nalog - utvrditi kako je bio u blizini mjesta zločina.

McCoy je, naime, prošao pored sporne kuće tri puta u vrijeme kad se zločin dogodio. Bio je to dio njegove uobičajene vožnje po susjedstvu.

U siječnju ove godine iz Googlea mu je stigla obavijest kako policija traži podatke s njegovog korisničkog računa pri toj tvrtci. Uspio je skinuti sumnju sa sebe, ali ne prije no što je angažirao odvjetnika kako bi ustanovio koje podatke policija traži.

ljudska psihologija

Devet neobičnih kvaliteta posjeduju samo inteligentni ljudi. Jeste li i vi među njima?

Pogledaj galeriju

Sudski nalog od Googlea je tražio podatke prikupljene iz svih uređaja u blizini mjesta zločina, uključujući i lokaciju. Te se podatke obično pribavlja iz lokacijskih servisa operativnog sustava Android, koje je moguće isključiti u postavkama.

U Sjedinjenim je Državama tijekom zadnjih nekoliko godina naglo porastao broj zahtjeva za sudskim nalozima ove vrste: u 2018. bio je za 1.500 posto veći nego 2017., da bi porastao za još 500 posto između 2018. i 2019., piše Verge.

Iz Googlea je tijekom prošlog mjeseca stigla najava uvođenja novih ograničenja koja određuju koje aplikacije mogu u pozadini pratiti lokaciju uređaja. Od kolovoza ove godine se nove aplikacije morat će proći provjeru prije no što će biti uvrštene u trgovinu Play.