SOLARNA OLUJA

Za probleme u komunikaciji krivo je - Sunce!

26.01.2012 u 10:24

Bionic
Reading

Solarna oluja koja je u utorak i srijedu na Zemlji izazvala najviše razine zračenja od 2003. godine, natjerala je neke zrakoplovne kompanije da svoje najsjevernije letove pomaknu prema južnijim geografskim širinama, a izazvala je i smetnje na satelitima za predviđanje vremena, javljaju stručnjaci

Američke tvrtke poput Uniteda i Delta Air Linesa preusmjerile su svoja transpolarna putovanja (preko Sjevernog i Južnog pola) između Azije i SAD-a kako bi izbjegle probleme koje bi zračenje moglo izazvati u komunikacijskoj opremi.

Glasnogovornik Delte Anthony Black rekao je da su pomaknute rute na nekoliko letova – primjerice iz Hong Konga, Šangaja i Seula. Dodao je da će kompanija nastaviti pratiti solarne aktivnosti prije nego što odluči normalizirati zrakoplovne linije.

Na nekim forumima korisnici interneta u Hrvatskoj i regiji prijavili su smetnje. Međutim stručnjaci tvrde da oluja nije ugrozila mobilne i internetske komunikacije mada su zabilježeni određeni problemi s GPS-om, zračnim komunikacijama i satelitima.

'Nije bilo posljedica za mobilne telefone ili internet', rekao je Doug Biesecker, fizičar u američkom Centru za svemirsku prognozu vremena u Boulderu.

'Na Suncu je u nedjelju zabilježena solarna baklja, a nakon nje snažno zračenje na Zemlji koje je bilo 11. najsnažnije od 1975. godine. Ljudi koji rade na Sjevernom polu bili su bez kontakta dva dana, a oluja je utjecala i na letove u tom području. Na polovima se nisu mogle koristiti satelitske komunikacije jer svi komunikacijski sateliti lete u zonama iznad ekvatora pa nisu vidljivi s polova', rekao je Biesecker i dodao: 'Oluja je utjecala na sve satelite koje koristimo za predviđanje vremena. Na sve do jednoga. No nije bila toliko jaka da ih isključi. Izazvala je više prolazne smetnje tako da nije bilo problema s TV signalima ili trgovinskim transakcijama.'

U mnogim krajevima na višim sjevernim i južnim geografskim širinama zabilježene su fascinantne aurore – borealis i australis. Polarna svjetlost mogla se vidjeti čak i iz nekih dijelova Škotske i Engleske. Najveće strahove oluja je razumljivo izazvala kod poklonika proročanstva majanskog kalendara.