filmski Startupi

Za istinske ljubitelje filmova: pet europskih alternativa Netflixu koje doista vrijedi pogledati

24.04.2020 u 18:53

Bionic
Reading

Europska filmska i TV industrija je snažna i živahna, ali ponekad je zasjenjena velikim produkcijama iz ostatka svijeta. No postoje mjesta na kojima možete vidjeti nove i dobre europske uratke

Streaming usluge poput Netflixa, i HBO-a zasigurno pomažu i olakšavaju sate provedene unutar četiri zida. Ideja za ove platforme rođena je u SAD-u, ali u posljednjih nekoliko godina te su tvrtke proširile svoju uslugu širom svijeta, znatno proširivši svoj katalog i publiku.

Trebalo je proći vremena da se i inovativna europska startup scena uhvati ideje i odluči napraviti vlastite verzije streaming usluga, prilagođenih europskoj publici. Dakle, ako ste dosad uživali u europskim filmovima i serijama, ovo su prave vijesti za vas. Predstavljamo pet odličnih streaming usluga rođenih u Europi, koje svoj repertoar baziraju na europskoj neovisnoj filmskoj produkciji.

Filmdoo

Ovaj britanski startup želi pružiti priliku svim onim filmovima koji nikada nisu dobili pravu priliku u kino dvoranama ili na streaming platformama. Ideja za ovu platformu prikazivanja videozapisa na zahtjev rođena u Londonu i predstavljena je na filmskom festivalu u Cannesu 2015. Od tada je njihova filmoteka narasla na više od 2500 naslova. Oni žele promicati kulturne vrijednosti i cilj im je neovisne filmove učiniti dostupnije što široj publici.

Cinesquare

Rođen u Albaniji 2017. godine, ovaj je startup namijenjen prikazivanju filmova s područja Balkana no tu će svoju priliku dobiti i europski neovisni filmovi. Platforma je dostupna u svim balkanskim zemljama, a prijava je besplatna, plaćate samo ono što želite gledati. Osim što je streaming usluga, Cinesquare također razvija ekskluzivne internetske marketinške projekte s događajima i festivalima kako bi promicao europske filmske industrije.

Uncut

Ova platforma za pretplatu na zahtjev (SVOD) dostupna je u Belgiji i Luksemburgu od 2018. S katalogom u kojem se nalazi više od 2600 filmova, to je najveći katalog SVOD filmova dostupnih u ove dvije zemlje. Osnovana uz pomoć Europa Creativa MEDIA, ova platforma želi biti glas europskih filmova, a posebno neovisnih. Pretplata počinje od 7,99 eura mjesečno za jedan zaslon i 9,99 eura mjesečno za četiri ekrana.

Discover.film

Pokrenut u Londonu 2016. godine, Discover.film želi pružiti dom filmskom formatu koji javnost obično zaboravlja: kratkim filmovima. VOD platforma od korisnika zahtijeva da se prijave kako bi mogli konzumirati sadržaj platforme, ali bez naknade. Dakle, platforma je besplatna i ima više od tri milijuna korisnika u više od 180 zemalja. Discover.film nudi raznolik sadržaj koji se može gledati na TV-u, mrežnim i mobilnim aplikacijama.

Joyn +

Rođen u Njemačkoj 2019. godine, Joyn + je brzo postao najveća platforma za streaming besplatne televizije i VOD usluga u zemlji. Joyn + je mjesto gdje se TV i streaming prožimaju, što znači da aplikacija sadrži više od 50 TV kanala, kao i opsežni katalog originalnih emisija, serija i ekskluzivnih pregleda na zahtjev. TV katalog je besplatan, ali katalog za streaming ima mjesečnu pretplatu koja počinje od 6,99 eura.