ONLINE SIGURNOST

YouTube uvodi nova pravila za zaštitu djece, a glavni razlog je YouTube Kids

08.01.2020 u 09:52

Bionic
Reading

Googleov video servis konačno je odlučio poštovati zakone za zaštitu privatnosti djece donesene još prije 20 godina

Nova pravila YouTubea dizajnirana su kako bi zaštitila djecu, a na snagu su stupila 7. siječnja. Vlasnici kanala će, naime, od sad morati ručno označiti video kako bi potvrdili da je prikladan za najmlađe. Premda se radi o odluci koja prije svega utječe na tvorce sadržaja, konačni cilj je poštovanje novih pravila COPPA.

COPPA ili Children's Online Privacy Protection Act je američki zakon koji je na snazi još od 2000. (!) i koji zahtjeva da se na internetu ne sakupljaju niti prodaju podaci ako je korisnik osoba mlađa od 13 godina, piše MakeUseOf.

Premda velik broj kompanija već slijedi odredbe COPPA-e, FTC je nedavno YouTubeu naplatio 170 milijuna dolara kazne zbog kršenja tih pravila YouTube je odgovoaran za korištenje povijesti pregleda za plasiranje reklama djeci.

Glavna odrednica svježe uvedenih pravila YouTubea je prema tome - na rukama autora, no problem nastaje ukoliko sadržaj koji nude na svojem kanalu nešto između onog za starije i mlađe.

izvjesna budućnost

Tehnološki napredak je nazaustavljiv: Evo što će nam se sve dogoditi do 2030. godine

Pogledaj galeriju

Što kaže YouTube?

YouTubeov službeni blog navodi da web stranica više 'neće servirati personalizirane reklame za svoj sadržaj ili podržavati značajku u slučaju komentara, chata uživo, notifikacija, priča i pohranjivanja u listu'.

Ovo, ako ništa drugo, znači da YouTube više neće koristiti povijest pregleda za serviranje personaliziranih reklama djeci - sve dok im u tome pomažu vlasnici kanala.