MOBILNE APLIKACIJE

Windows Phone 7 Marketplace raste velikom brzinom

21.12.2010 u 13:26

Bionic
Reading

IDC javlja da Windows Phone 7 Marketplace raste brže nego što je to bio slučaj s Android Marketom u njegovim počecima i da nakon samo dva mjeseca postojanja već broji 4.000 aplikacija

Analiza tvrtke IDC pokazala je iznimno brz rast trgovine aplikacijama koja prati Microsoftov novi operativni sustav za mobilne telefone. U samo dva mjeseca postojanja, broj aplikacija u toj je trgovini dostigao 4.000. IDC tu količinu aplikacija uspoređuje s rastom Android Marketa kojemu je trebalo pet mjeseci da dosegne 4.000 aplikacija. IDC predviđa da bi do sredine 2011. Windows Phone 7 Marketplace mogao biti treća najveća trgovina aplikacijama za mobilne uređaje.

Sve to zvuči jako impresivno, no valja imati na umu to da iza Marketplacea stoji fantastična Microsoftova podrška, da ta trgovina dolazi na već razvijeno tržište mobilnih aplikacija, da je lansiranje Windows Phone 7 popraćeno lansiranjem više vrhunskih telefona koji ga koriste i na kraju da zapravo trgovine aplikacijama koje stoje iza operativnih sustava webOS, BlackBerry OS i Symbian nisu tako jako razvijene. No broj aplikacija u trgovini ne definira uspjeh neke platforme. Dovoljno je pogledati prilično siromašnu trgovinu aplikacijama BlackBerry OS, a radi se o vrlo uspješnoj platformi koja zauzima dobar dio tržišta pametnih telefona.

Možemo zaključiti da Windows Phone 7 ima dobre predispozicije za uspjeh, ali da nipošto nije garantiran brojem aplikacija u Marketplaceu te da WP7 Marketplace neće tako skoro prestići Android Market i App Store po popularnosti i broju aplikacija.