DIGITALNO DOPISIVANJE

WhatsApp uvodi promjene: Zar ćemo se oprostiti od ove korisne značajke?

07.08.2023 u 09:46

Bionic
Reading

Najnovija beta WhatsAppa za Android miče popularnu opciju kretanja navigacijskom trakom uz pomoć gesti, a iza svega se nalaze dizajnerske smjernice novog Androida

WhatsAppova aktivna beta nam pruža prilično dobar uvid u nove značajke koje će možda stići i u stabilnu verziju aplikacije, odnosno onu koju koriste svi. Dok većina novih izdanja bete dodaje funkcije, neke ih, izgleda, oduzimaju. Najnovija beta za Android, odnosno verzija 2.23.16.17 miče mogućnost prelaska između izbornika u navigacijskoj traci, već sve prebacuje na dno zaslona.

Postojao je određeni skepticizam kad je beta verzija WhatsAppa u lipnju omogućila geste za prevlačenje navigacijske trake. Kao što ističe WABetaInfo, Androidove smjernice Material Design 3 imaju posebnu napomenu protiv korištenja pokreta prstima na navigacijskoj traci. Imajući to na umu, malo je vjerojatno da ćemo se ova značajka vratiti u sljedećim beta ili stabilnim ažuriranjima.

WABetaInfo također izvještava da verzija 2.23.16.17 prva u kojoj je donja navigacijska traka dostupna većini beta testera.

Očekivano, korisnici WhatsAppa pomalo su frustrirani uklanjanjem gesti prelaska prstom, s obzirom da su omogućili besprijekoran način navigacije između kartica Chatovi, Pozivi, Zajednice i Status. Ako želite održati gestu živom na WhatsAppu, možda ne biste trebali preuzeti ažuriranje koje je objavljeno u četvrtak.

Unatoč tome, korisnici WhatsAppa će se možda morati pomiriti s činjenicom da je traka za navigaciju koja se može prevlačiti prstom otišla zauvijek. U međuvremenu, uklanjanje ove značajke se na Twitteru, odnosno X-u susrelo sa skoro jednoglasnim negodovanjem, s time da neki čak spominju probleme s pristupačnošću koje bi nadogradnja mogla izazvati.